Преди началото на всеки работен ден водачите на ученически автобуси

...
Преди началото на всеки работен ден водачите на ученически автобуси
Коментари Харесай

Пътен медицински преглед за шофьорите на ученическите автобуси

Преди началото на всеки работен ден водачите на училищен рейсове би трябвало да минават през пътен медицински обзор. Той включва проба за алкохол и инспекция на общото им здравословно положение. Това излиза наяве от писмо, разпратено до столичните ученически шефове от Регионалното ръководство по обучение (РУО) - София, съобщи " Дарик ".

Целта на условията е да се увеличи сигурността при реализирането и организирането на транспорти на деца и възпитаници на територията на страната с рейсове.

Също по този начин рейсовете, извършващи профилиран транспорт с маршрут на линията, преизпълнен 50 км., както и тези, извършващи инцидентни транспорти по смисъла на Закона за придвижване по пътищата, би трябвало наложително да бъдат оборудвани с тахограф - устройство за вписване на данните от придвижването на транспортното средство.

Освен това рейсовете би трябвало да са механически изправни, снабдени с подобаващи за сезона гуми и преди началото на всеки работен ден да минават през пътен механически обзор. Изискванията плануват още водачите да употребяват цифрови карти за тахограф или тахошайби и прецизно да съблюдават условията, регламентиращи времето за ръководство, спирания и почивки, както и да имат всички нужни документи за осъществяване на подобен тип транспорти.

Старите рейсове с първа регистрация преди 2001 година пък ще бъдат пенсионирани. Това ограничаване ще бъде въведено след промени в разпоредба, в която да се заложи всички транспортни средства, пренасящи пасажери, да са категория Евро 3.

Експерти в министерството готвят измененията, с цел да се опълчват на случаите по пътищата. Предвижда се транспортните средства, бусове или рейсове, които правят публичен транспорт, наложително да бъдат снабдени с колани и видеорегистратори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР