Преди малко повече от 300 години - на 1 август

...
Преди малко повече от 300 години - на 1 август
Коментари Харесай

Колко германски са британските крале и кралици

Преди малко повече от 300 години - на 1 август 1714 година - умира британската кралица Анна Стюарт. За крал е разгласен Георг Лудвиг декор Хановер. Той е първият немец, който се възкачва на британския трон. 

Британските му подчинени не са във екстаз. Първият немски крал от Хановерската династия стъпва на английска земя цели два месеца, откакто е разгласен публично за английски монарх. Той е коронован на 20 октомври 1714 година като крал Джордж Първи.

Джордж Първи не приказва британски и няма никакви обноски

Джордж Първи е разведен и не се свени да има две любовници по едно и също време. Той съвсем не приказва британски - и няма никакви обноски. Твърди се, че дотолкоз не е имал маниери, та се наложило в дворцовия протокол да бъде записано напътствие кралят да не хвърля части печено месо по прислужниците по време на банкети.

Джордж Първи обаче съумява да реализира доста за своето кралство по време на ръководството си. Той потушава едно от въстанията на якобитите в Шотландия, открива двупартийната система, която е в действие и до през днешния ден, построява добре работещ флот и уголемява териториите на Британската империя.

Неговият наследник Джордж Втори подарява на британците националния им химн " God Save The King " (или по-късно " God Save The Queen " ). Внукът му Джордж Трети е първият от кралете с немски генезис, който е роден в Англия и приказва британски като майчин език. Той се дами за немската принцеса Шарлота Мекленбург-Щрелиц. От нея има 15 деца. Джордж Трети страда от метаболитно нарушаване, което води до тежки психологични разстройства и го прави некадърен да ръководи. Затова най-големият му наследник - Джордж Четвърти, става крал, още до момента в който татко му е жив - през 1820 година. 

Заради ексцентричния му и разсипнически метод на живот той въобще не е долюбван от британците. Но им оставя културно завещание - по негово време домът Бъкингам се трансформира в замък, а в морския курорт Брайтън е издигната постройка, която и до през днешния ден впечатлява със своята екзотика и лукс: Кралският павилион.

Кралица Виктория и принц Алберт декор Сакс-Кобург-Гота

През 1837 година е коронована племенницата на Джордж Четвърти - Виктория. Тя се омъжва за своя братовчед - немския принц Алберт декор Сакс-Кобург-Гота. 

Първоначално британците му се подиграват и си задават въпроса за какво тяхната кралица се дами за един недодялан немски принц. Но бързо трансформират мнението си. Алберт се застъпва за английските си жители. На него преписват прехвърлянето на немската традиция за коледните елхи и на Острова. През 1851 година той провежда първото Световно ревю в Лондон. С Алберт английското кралско семейство още веднъж печели авторитет и почитание. Днес в центъра на Лондон се издига величествена скулптура на немския принц, мостът “Албърт Бридж ” е кръстен на него, както и фамозната концертна зала “Роял Албърт Хол ”.

Кралица Виктория извършва главно представителни функционалности. Влиянието ѝ във външната политика се дължи на първо място на роднинските ѝ връзки с всички значими монархии в Европа.

Виктория омъжва част от деветте си деца за наследници на други европейски монарси. Затова не е чудно, че потомците на Виктория през днешния ден седят на трона в редица европейски кралски домове: кралицата на Дания Маргрете, кралете на Норвегия Харалд и на Швеция Карл Густав, някогашната испанска кралска двойка Хуан Карлос и София. Виктория е наричана " бабата на Европа ". Тя остава цели 64 години на трона и е една от най-дълго управлявалите короновани глави в Европа. Цели 120 години по-късно е изпреварена от своята пра-правнучка Елизабет Втора.

Когато Сакс-Кобург и Гота стават Уиндзор

Виктория умира през 1901 година Най-големият ѝ наследник Едуард VII я наследява на престола и е първият британски крал от немската княжеска династия Саксония-Кобург и Гота, която е преименувана на “Сакс-Кобург и Гота ”, с цел да звучи по-добре на британците. През 1910 година синът му Джордж Пети става крал. Той е женен за Мария декор Тек, която има немски корени.

По време на ръководството на Джордж Пети избухва Първата международна война. Англия афишира война на немския император Вилхелм Втори - братовчед на Джордж Пети. В Англия настроенията към всичко немско се трансформират - Германската империя се преглежда като главен агресор. През 1917 година Джордж Пети взема решение да промени немското име на кралското семейство на Уиндзор. Това се резервира и до през днешния ден. Джордж се отхвърля и от всички немски трофеи, а братовчед му Лудвиг декор Батенберг прави същото: от този миг нататък семейството му се назовава Маунтбатън - принц Филип, брачният партньор на кралица Елизабет, произлиза от нея.

Кралското семейство и нацистите

Синът на Джордж - Едуард VIII - става крал през 1936 година Той абдикира поради любовта си към разведената американка Уолис Симпсън. Брат му Алберт поема ръководството и се възкачва на английския трон като Джордж Шести. По това време нацистите, отпред с Адолф Хитлер, към този момент са наложили властта си в Германия. Майката на Едуард и Албърт - кралица Мери, упорства синовете ѝ да не не помнят немските си корени - също така в Хитлерова Германия те имат доста родственици. Едуард намерено демонстрира благосклонностите си към немските нацисти. Има даже фотография, на която той и брачната половинка му се ръкуват с Хитлер с необятна усмивка.

Само преди няколко години се появи видеоклип, на който се вижда по какъв начин Едуард, неговата снаха и две дребни момиченца се упражняват да демонстрират хитлеристкия привет. Момичетата са Маргарет и Елизабет, бъдещата кралица на Англия, а операторът е бащата на Елизабет - Джордж VI. И до през днешния ден британците избират да пренебрегват околните връзки на английската аристокрация с немските нацисти - и доколкото е допустимо - доказателствата за тези връзки се държат в загадка. 

Слабо евентуално е Англия още веднъж да има немски крал или кралица

Майката на Елизабет Втора е британка. Кралицата, която умря предходната година, имаше единствено частично немски корени. Въпреки това тя цялостен живот демонстрираше качества, преписвани на германците: като дисциплинираност и възприятие за дълг. 

Нейният брачен партньор Филип пък имаше най-вече немски генезис, той също по този начин говореше свободно немски език. През 1947 година Филип става английски жител и малко преди брака си с Елизабет се отхвърля от немската си благородническа купа " декор Шлезвиг-Холщайн-Зондербург-Глюксбург ", с цел да се назова единствено " Маунтбатън ". Съответно съвсем половината предшественици на сегашния крал Чарлз Трети са германци. Любопитно е, че евентуално Меган, брачната половинка на по-малкия наследник на Чарлз - принц Хари, която е щерка на американец с ирландски корени, също има немски предшественици.

Дали в миналото на британския трон още веднъж ще се възкачи човек от немски генезис, е доста малко евентуално. Всъщност има директен немски потомък в британската монархия. Тя се споделя Карин Фогел и е на 4973-то място в листата на престолонаследниците. В нейното родословие е и Джордж Първи - първият английски крал от Германия.

****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

 

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР