За енергийното министерство е чест да се включи в работата

...
За енергийното министерство е чест да се включи в работата
Коментари Харесай

Заместник-министър Самандов представи приоритетите в ядрената енергетика по време на семинар

За енергийното министерство е чест да се включи в работата на този високотехнологичен семинар , събиращ водещи учени и специалисти от сферата на нуклеарната енергетика . Разработването и консолидираното на дребни модулни реактори е от основно значение за реализирането на зеления преход, гарантирайки физическа и финансова сигурност на електроенергийната система. С тези думи заместник- министърът на енергетиката Георги Самандов приветства участниците в американско-българската работна среща „ Основна инфраструктура за отговорно потребление на технологията за дребни модулни реактори “ /програма FIRST/, която се организира в София.

При откриването на форума зам.-министър Самандов показа смисъла и водещите насоки в развиването на българската нуклеарна енергетика . Тя е значителен фактор при образуването на националния енергиен микс и има значима роля за декарбонизацията на бранша в подтекста на Зелената договорка на Европейски Съюз, проекта REPowerEU и политиката за произвеждане на надеждна сила на налични и предвидими цени за потребителите. Ядрената сила обезпечава към 40% от брутното произвеждане на електрическа енергия в страната , уточни Георги Самандов.

Между главните цели на българската нуклеарна стратегия той очерта идното строителство на 7-и и 8-и блокове на АЕЦ „ Козлодуй “ по технологията АР 1000, оптималното удължение периода на употреба на нейните 5-и и 6-и блокове , построяването на национално вместилище за радиоактивни боклуци, което е пред завършване, и други

Самандов напомни, че е подписан 10-годишен контракт с „ Уестингхаус “ за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5-и блок на АЕЦ през декември 2022 година и първата към този момент стана факт през април актуалната година. АЕЦ „ Козлодуй “ подписа контракт и с „ Фраматом “ за доставка на свежо нуклеарно гориво за 6-и блок през март предходната година.

В рамките на форума бяха коментирани разнообразни софтуерни разновидности за бъдещото развиване на нуклеарната енергетика . Мястото на дребните модулни реактори се обрисува измежду тях като допълваща технология към съществуващите огромни. Анализират се опциите за използването на тези мощности у нас за обезпечаване по-висока еластичност и сигурност на енергийната система. Български компании към този момент демонстрират интерес към такива уреди и за партньорство с авторитетни задгранични производители, стана ясно на семинара.

Удовлетворени ли сме от работата и заплащането си? И буди ли терзание ИИ в работещите?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР