Запознати твърдят, че въпреки оттегленото решение на правителството, частна детска

...
Запознати твърдят, че въпреки оттегленото решение на правителството, частна детска
Коментари Харесай

Скандалната детска болница „Мама и аз“ все пак ще бъде построена

Запознати настояват, че макар оттегленото решение на държавното управление, частна детска болница в София въпреки всичко ще има.

Те са уверени, че възбраната към строителството на бъдещото лечебно заведение е единствено игра с публиката и след затихването на абсурда, нещата ще се случат по този начин, както са планувани.

 

Формално мотив за пускане на плана би трябвало да стане решение на съда, което бъдещите ръководещи няма по какъв начин да не изпълнят. Юристи коментират, че документите на бъдещата болница „ Мама и аз " с над 400 кревати, са съвършени. Съответно държавното управление няма по какъв начин да откаже, въпреки служебният министър председател Димитър Главчев да твърди противоположното и даже да сезира ДАНС.

 

Разрешението за разкриване на частната болница изненадващо бе гласувано в края на предишния месец, от държавното управление по предложение на здравния министър Галя Кондева. Няколко часа по-късно против многомилионния план на олигарха Тихомир Каменов скочи безусловно цялата страна. Депутати от всички партии в Народното събрание, здравни специалисти и пациентски организации оповестиха, че откриването на частната „ Мама и аз “ заплашва построяването на бъдещата национална детска болница. Появиха се и изказвания, въпреки и без доказателства, за оказван напън над служители и предлагани облаги, с цел да се забави строителството на държавната болница, което не може да стартира към този момент 5 години, въпреки да има пари и обезпечен терен.

 

След гневната опозиция, ден по-късно, държавното управление анулира своето решение и абсурдът сякаш затихна. Или най-малко по този начин наподобява. От компанията на Каменов „ Търговска лига “ небрежно оповестиха, че сменят името на бъдещата болница, без обаче да се отхвърлят от своя упорит план. Според адвокати при обжалване в съда анулацията на държавното решение няма по какъв начин да издържи, след което наливането на бетон може да стартира. А по какъв начин ще се споделя бъдещото лечебно заведение, е без значение, щом по план там ще се лекуват и деца. Предстои да забележим, дали след откриването на частния план ще се осъществен прогнозите, че в София няма да останат лекари за бъдещата национална детска болница. Твърди се, че цялата сценка с даването и последвалото отдръпване на държавното позволение е авансово съгласувана на най-високо политическо равнище.

 

Зад плана на новата болница стои Тихомир Каменов, апетитен за един от най-влиятелните български предприемачи. През последните три десетилетия името му е забъркано в куп кавги за далавери при търговия с медикаменти, искане и предоставяне на подкупи, кадруване в опазването на здравето. Срещу Каменов има и заведени каузи, само че като птицата Феникс, той постоянно възкръсва, с цел да стане още по-силен и авторитетен. Така през днешния ден той е апетитен за един от скритите диригенти в здравния бизнес, където годишните обороти са за над 10 милиарда лв.. И това отвън заплащанията под масата на лекари за прегледи на частно, или с цел да ви извърнат внимание, в случай че идвате с направление.

Отделно са узаконените на процедура рушвети посредством така наречен избор на екип, в случай че човек има нещастието да попадне в болница, без значение частна или държавна.

 

Началото на империята „ Търговска лига " е непретенциозно, тъкмо като легендата за Рокфелер, който купил една ябълка, излъскал я и я продал на цената на две ябълки, след това купил две и по този начин, до момента в който стане мултимилиардер. През 1991 година скромният правист от Враца Тихомир Каменов, който за малко преди измененията е младши арбитър, взема решение да смени внезапно попрището си и основава безусловно от нищото търговеца на едро с медикаменти „ Търговска лига – Глобален аптечен център “.  В зората на така наречен преход, както е известно, всеки опит за частен бизнес, дали ще е квартално магазинче или огромна търговия, е съвсем неосъществим без здрав тил. Дали с цел да се спасят от рекета на пръкналите се бригади на борците, или с цел да се преборят с дебрите на бюрокрацията и чиновническото безхаберие, само че всеки упорит частник бързо осъзнава, че е добре да си вземе за сътрудник я някое бивше Българска комунистическа партия великолепие, я кадър на службите.

Други от появилите се от нищото предприемачи напряко са подставени лице на сходни кукловоди в сянка. За Каменов не се наемаме да твърдим какъв е тъкмо казусът, само че е реалност, че пред бизнеса му с медикаменти няма каквито и да било спънки.

 

Така за десетина години от непретенциозен гаражен прекупвач компанията му завзема половината от пазара на медикаменти в България. Възходът на Тихомир Каменов стартира при държавното управление на Жан Виденов, откакто „ Търговска лига “ печели множеството търгове на здравното министерство, ръководено от Мими Виткова, за доставяне с лекарства на държавни и общински лечебни заведения. Договорите безусловно изстрелват частната компания във висшата бизнес лига, гарантирайки големи обороти.

 

За Каменов облагите като прекупвач очевидно се оказват незадоволителни и компанията му опитва да проработи някой лев от горната страна, надписвайки фактурите към министерството. Врътката съгласно проверяващите става допустима посредством завишаване на сумите на плащаните мита при импорт на медикаментите. Цифрите във фактурите, представяни на министерството, са много по-високи от действително платените пари на митниците. Аферата е разплетена по време на ръководството на Съюз на демократичните сили, а почналото следствие открива, че в интервала 2 август 1995 – 10 юли 1997 година с подправени документи шефът на „ Търговска лига “ непозволено е присвоил 62 548 354 остарели лв.. В началото на 2000 година против Каменов е повдигнато обвиняване за документна машинация в изключително огромни размери.

 

Версията на милионера, несъмнено, е друга. Той се оправдава, че е станала неточност във фактурите. Бизнесменът знаел, че е завишил сумата на митата, само че поради безредните доставки чакал здравното министерство да си изиска надплатените милиони.

Както постоянно става у нас, това, че някой е изправен пред съда, надалеч не е гаранция, че ще получи и наказване.

 

Това надалеч не е единственият скандал към „ Търговска лига “ по време на злощастното „ алено “ държавно управление. Преди да лъсне аферата с митническите измами, компанията на Тихомир Каменов е упрекната, че източва „ Пирогов “. Твърденията на чиновници в здравното министерство са, че търговецът на едро продава с големи надценки медикаментите на незабавната болница, от което си докарва десетки милиони левове облаги. По това време началник на „ Пирогов “ е доктор Емил Таков, с който Тихомир Каменов не крие другарските си връзки. Д-р Таков след това става министър на опазването на здравето в служебния кабинет на Стефан Софиянски. Слуховете са, че постът му е организиран от Каменов, който е извънредно непосредствен с хора от „ синьото “ ръководство.

 

Благодарение на тези крепки контакти свадите с източване на страната бързо са забравени, а бизнесът на Тихомир Каменов продължава да просперира. След като е станал най-мощният търговец на едро, той се насочва към производството на медикаменти и продажбата им в аптеки. Какво от това, че сходно съвместяване на активност е неразрешено?! Юристи напомнят, че към оня миг Закона за медикаментите и аптеките в хуманната медицина не разрешава търговец на едро да има фабрики за медикаменти и аптеки. Са мото основаване на верига от аптеки също е категорично неразрешено. Разбира се хора с позиции във властта елементарно могат да заобиколят възбраната. Стига служителите, отговарящи за контрола, да не се престарават. Така трансформиралият се към този момент в здравен олигарх предприемач става главен акционер в производителя на медикаменти „ Чайка Фарма “, а брачната половинка му Елена е притежател на веригата „ Образцови аптеки “

 

Самият той също не крие мераците си да сътвори верига за търговия на дребно. Чрез една от дъщерните си компании опитва да приватизира софийските общински аптеки. Заради изключителната си непосредственост с кмета Стефан Софиянски, Каменов е апетитен за сигурен победител в състезанието, само че в последна сметка губи наддаването. След неуспеха негови подчинени се оплакаха, че служители в Столична община са им поискали 2 милиарда лв. рушвет. Скандалът бързо е потулен. Превърналият се в съвсем монополист в търговията на едро предприемач резервира положителните си контакти измежду ръководещите и при идващите държавни управления, та и до ден-днешен. Влиянието му е толкоз мощно, че си разрешава обществено да нападна министри, шефове на Здравната каса и държавни чиновници, чиито решения не му изнасят. По предписание всякога се измъква незасегнат, а бизнесът му се разраства още повече.

 

Следващата му стъпка е да влага в частни лечебни заведения посредством компанията си с съвсем научното наименование „ Български кардиологичен институт “. Първите й клиники са профилирани по кардиология, а след това основава многопрофилни лечебни заведения „ Сърце и мозък “. Утвърждаването на лечебните заведения също не минава без кавги. През годините против тях има голям брой обвинявания за неетични похвати по привличане на пациенти от съперници, професионални отзиви против клиники от групата от лекари-кардиолози, политици и служители, отказали да спомагат, са упреквани в корупция и небрежно губят постовете си.

Наследниците им си вземат поука и не надават ухо на ширещите се клюки за фиктивни медицински действия и източване на Касата, които се вихрят в лечебните заведения на здравния олигарх.

 

Днес Тихомир Каменов ръководи общо 13 лечебни заведения и медицински центрове в цялата страна, а приходите му от НЗОК са стотици милиони годишно. За да бъдем почтени, Каменов не е единственият състезател в този бизнес. През последните 10-15 години у нас има гърмеж при откриването на частни лечебни заведения. За да се стигне до такава степен, че България е преди всичко в Европа по брой кревати на глава от популацията. При приблизително 186 на 100 хиляди в Европейски Съюз, у нас броя е към 600. Друг е въпросът, дали това се е отразило на качеството на опазването на здравето.

 

Мнозина специалисти разясняват, че частниците избират да лекуват пациенти с леки диагнози, защото разноските са дребни, а облагите – обезпечен за държавните и общинските лечебни заведения остават най-тежките случаи, което ги обрича на неизбежен банкрут. Така или другояче Здравната каса и министерството досега не са се възпротивили на порочната скица. Частниците от своя страна, не престават да разкриват нови и нови лечебни заведения.

 

Напълно предстоящо Тихомир Каменов също има мераци да се разраства. Цел №1 е разкриване на болница в София, където веригата му не участва, а пациентите и надлежно парите са доста. Първият опит на Каменов да стъпи в София е от 2022 година Тогава мераците му е да отвори многопрофилна болница „ Сърце и мозък “ с 500 кревати в Казичене. Проектът срещна всеобщ отпор от медици и съперници, които припомниха, че столицата така и така е затрупана от лечебни заведения и място за ново няма. Острие на съпротивата стана депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов, който от парламентарната естрада громеше новата болница, че ще обезкости столичното опазване на здравето. След големия напън тогавашният здравен министър отхвърли да даде позволение за откриването на болничното заведение.

 

Твърди се, че след неуспеха през 2022 година, Каменов си е взел поука и потърсил контакти с ГЕРБ. Явно опитът му е сполучлив, щом Бойко Борисов персонално започва акцията си в региона от плевенската болница „ Сърце и мозък “. На локалните избори предходната година фрагменти от лечебните заведения на Каменов откриха място измежду претендентите на ГЕРБ за кметове и общински съветници.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР