Преди коледните празници в някои алпийски страни освен легендата за

...
Преди коледните празници в някои алпийски страни освен легендата за
Коментари Харесай

Зловещият Крампус наказва лошите деца преди Коледа

Преди коледните празници в някои алпийски страни с изключение на легендата за Дядо Коледа се споделя и за демоничния Крампус, който санкционира палавите деца през годината с пердах и мъчения.

Преданието за Крампус е публикувано в Австрия, Германия и Унгария. Името му в превод от немски език значи скотски нокът. Чудовището обикаля дружно с Дядо Коледа, само че вместо да раздава дарове, Крампус взема една пръчка и пребива непослушните деца.

При прекомерно капризните малчугани, на които не може да се угоди, Крамус е даже по-жесток. Той отвлича непослушното дете, като го слага в чантата си и го води в своята пещера, с цел да го изяде на Коледа.

Според други версии на преданието Крампус е водел децата в замъка си, като ги хвърлял в морето.

Фолклорното създание става доста известно през XVIII-XIX век. За малко църквата не разрешава разказите за него, защото догмата се опълчва на всевъзможни митове, свързани с демонични създания.

По-късно обаче тази възбрана се анулира и Крампус си остава спътникът на Дядо Коледа в националното схващане. Днес легендата за Крампус към момента се пази. В някои елементи на Европа подари се празнува така наречен Ден на Крампус.

 Дявол Крампус

На всеки 5 декември в Бавария почитат коледния дявол, преобличайки се като него, и даже провеждат огромен карнавал в негова чест за наказванията му преди коледните празници да са по-леки.

Според националните показа Крампус е рогато създание, покрито с черно-кафяви косми и с копита. С външния си тип доста наподобява на облика на Дявола.

Крампус носи със себе си верига, дървена пръчка и чанта, с които да санкционира непослушните през година, а съгласно някои и даже да ги взима със себе си в Ада.

Неговият облик е фиктивен, с цел да припомня на децата да се държат добре, тъй като в противоположен случай освен че няма да получат коледни дарове, само че и ще ги чака грубо наказване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР