Преди години, когато бях млад, по нашето Черноморие имаше комети.

...
Преди години, когато бях млад, по нашето Черноморие имаше комети.
Коментари Харесай

Спомени от соца: Кометите, които пореха вълните от Варна до Несебър за 4.20 лв.

Преди години, когато бях млад, по нашето Черноморие имаше комети. Това бяха бързоходните кораби на подводните криле. Те развиват огромна скорост: 32 възела или към 60 км/час. Бяха общо 12 на брой и се назовават Комета. Знам, че по същото време и по Дунава плаваха такива кораби. Там те се споделяха Метеор, само че на тях не съм се возил. За сметка на това няколко пъти съм пътувал до Бургас и Несебър с комета. До Несебър пътуването траеше към час и половина и още половин час до Бургас. Пътуването с комета съвсем постоянно беше прелестно.

Много по-приятно от това с рейс, да вземем за пример. На кораба имаше кафе и безалкохолни питиета. Човек можеше да стои в комфортния салон, само че аз постоянно излизах на делубата по средата или на кърмата и гледах брега. Виждах даже делфини в намерено море. Кометата се вдигаше на крилете си, едвам откакто излезе от Варненския залив. Тя постоянно се разминава с различен комета по противоположния маршрут. Вдигнатата на крилата си комета беше доста красива панорама в морето. Само един път имахме малшанса на връщане от Бургас да се случи на мъртвата вълна и кометата не се подвигна на крилата си.

Кометите кръстосваха цялото българско Черноморие от Балчик до Мичурин, в този момент Царево. Плаванията бяха единствено през летния сезон, някъде от май до септември. На борда се събират към стотина пасажера. Качвал съм се един път и в капитанската кабина. Интересно беше да видя по какъв начин се ръководи този бърз транспортен съд. Помня, че билетът от Варна до Бургас тогава беше 5,80 лв.. Това за тези времена обаче не беше по никакъв начин на ниска цена. Въпреки това пътуването си заслужаваше парите. За съпоставяне автобусният билет беше 3,70 лв., мисля. Веднъж пътувахме до Бургас и със аероплан, като билетът беше 6 лв.. Полетът продължи единствено 15 минути и самолетът хвърча доста ниско.

За страдание, през 1989 БМФ спря кометите като нерентабилни. Една от тях беше превърната в дискотека в Обзор, други бяха продадени в чужбина, а трети дадени за скрап. Една от атракциите по родното Черноморие завърши. Оттогава повече не съм се возил на комета.





Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР