Преди дни в храма Луксор испански археолози попаднаха на истинско

...
Преди дни в храма Луксор испански археолози попаднаха на истинско
Коментари Харесай

Откриха мумия с бижута в Луксор

Преди дни в храма Луксор испански археолози попаднаха на същинско богатство - египетска мумия, окичена с бижута. Тя е открита в некропола под храма на фараон Тутмос III.

Откритата мумия е наречена Дамата с бижутата. Почти четири хилядолетия тя е съумяла да се изплъзне от ръцете на хилядите търсачи на съкровища. Това се обуславя от обстоятелството, че саркофагът, в който е открита, е бил затиснат от сринат покрив.

Статуята е от времето Средното царство. Тя е извънредно разрушена, само че бижутата, прикрепени към нея при процеса на мумификацията, са непокътнати.

Накитите на мумията демонстрират високото състояние, което е заемала заровената. Най-голяма е огърлицата, на която се редуват полускъпоценни камъни и златни пластини. За нея е закачена тънко направена златна раковина, която тежи 20 година

Китките и пък са украсени с две златни гривни, а глезените - със сребърни. Докато златото е непокътнато, сребърните гривни са много потъмнели и изтъркани от времето.

 Луксор

Археологическите работи в храма започнаха през 2008 година. Новата находка удостоверява теориите за съществуването на прикрит некропол за елита под храма на Тутмос III, където са погребвани значими хора и фамилиите им. Усилените работи за неговото откриване не стопират и през днешния ден.

Това не е единствената неповторима находка в храма за тази година. Преди единствено няколко месеца, японски археолози разкриха и гробница на древноегипетски пивовар. Тя е на повече от 3 200 години.

Откритата гробница е T-образната и принадлежи на пивовара Хоншу Им-Хебу. Той е бил индивидът, който е приготвял питиета за ритуалите, отдадени на богинята Мут.

По стените на гробницата са разкрити непокътнати рисунки, изобразяващи подиуми от живота на пивовара - от битови до обредни. Те разкриват доста както за неговия живот, по този начин и за бита от това време.

Днес, броени месеци по-късно изобретение, гробницата към този момент е отворена за гости.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР