Преди дни българският правен свят загуби едно от най-уважаваните имена

...
Преди дни българският правен свят загуби едно от най-уважаваните имена
Коментари Харесай

In Memoriam: Асен Джингов - между музиката и правото

Преди дни българският юридически свят загуби едно от най-уважаваните имена в адвокатските среди. Асен Джингов почина при безразсъден случай в къщата си. Той беше един от създателите и моторите на, през която е написана немалка част от българската стопанска система с правното обслужване на хиляди покупко-продажби, сливания, придобивания, вложения и прочие във всевъзможни браншове. Тяхната компания е може би единствената в България, в която се предлага равноправно партньорство на най-способните ѝ адвокати, почнали кариерата си като стажанти или младши юристи, с цел да стане през днешния ден адвокатско сдружение с общо 17 сътрудници. Основателите на адвокатската фирма стартират през 1994 година с цялостно владеене на адвокатския си бизнес, а директно преди гибелта на Асен имат общо единствено към 14% от собствеността и правото на глас в общото заседание на адвокатското сдружение. " С Асен имахме ясна визия в каква посока желаеме да вървим ", споделя един от създателите на адвокатската фирма - Георги Гугински. - " След наложителния стаж и насъбрания опит като стажанти в американски правни адвокатски фирми към този момент знаехме, че бъдещето на модерната адвокатска процедура в България е адвокатското сдружаване и построяването на адвокатска фирма - институция, която да остане и след своите основатели. Затова през 1995 година вложихме всичките си извоювани пари в пътешестване до Лондон, Вашингтон, Чикаго и Ню Йорк - световните хъбове на адвокатската специалност - с цел да създадем мрежа от контакти с адвокатските фирми, на които се възхищавахме, чийто образец искахме да следваме и с които искахме да се равняваме и да градим равностойно партньорство.

Преди дни българският юридически свят загуби едно от най-уважаваните имена в адвокатските среди. Асен Джингов почина при безразсъден случай в къщата си. Той беше един от създателите и моторите на, през която е написана немалка част от българската стопанска система с правното обслужване на хиляди покупко-продажби, сливания, придобивания, вложения и прочие във всевъзможни браншове. Тяхната компания е може би единствената в България, в която се предлага равноправно партньорство на най-способните ѝ адвокати, почнали кариерата си като стажанти или младши юристи, с цел да стане през днешния ден адвокатско сдружение с общо 17 сътрудници. Основателите на адвокатската фирма стартират през 1994 година с цялостно владеене на адвокатския си бизнес, а директно преди гибелта на Асен имат общо единствено към 14% от собствеността и правото на глас в общото заседание на адвокатското сдружение.

" С Асен имахме ясна визия в каква посока желаеме да вървим ", споделя един от създателите на адвокатската фирма - Георги Гугински. - " След наложителния стаж и насъбрания опит като стажанти в американски правни адвокатски фирми към този момент знаехме, че бъдещето на модерната адвокатска процедура в България е адвокатското сдружаване и построяването на адвокатска фирма - институция, която да остане и след своите основатели. Затова през 1995 година вложихме всичките си извоювани пари в пътешестване до Лондон, Вашингтон, Чикаго и Ню Йорк - световните хъбове на адвокатската специалност - с цел да създадем мрежа от контакти с адвокатските фирми, на които се възхищавахме, чийто образец искахме да следваме и с които искахме да се равняваме и да градим равностойно партньорство.

Историята в действителност потегля от по-рано: " Започвайки подготовката си за кандидатстване в британската гимназия през септември на далечната 1978 година, тогава в седми клас, отидох на адрес на ул. " Цар Асен ", където в жилището на различен възпитаник се организираха " частните уроци " по литература. Звъннах, на вратата ме посрещна усмихнато момче, което леко срита лаещия дакел Хела: " Асен, прави ми удоволствие! " " Стефан " - отговорих аз, още леко обезпокоен. Влязох. Учителката още я нямаше, свиреше Deep Purple, а по килима и канапетата в врява се търкаляха още към петнадесет деца. Пльоснах се и аз на килима под открехнатия безоблачен септемврийски прозорец до едно момче, тогава много по-дребно даже и от мен, и се срещнах. " Мариус - отговори ми той. - Каква музика слушаш? " Така стартира всичко ", споделя Стефан.

И продължава Мариус Величков: " С Асен бяхме в един клас в учебно заведение и дружно се готвехме за кандидатстване в британската. Всичко правехме дружно: играехме, учехме и слушахме рок. Обаче Стефан ни " светна " за скейтборда, който си е сглобил от дъска и частите на ролковите кънки на сестра си и за непознатата за нас тайфа Queen. "
Реклама
" По-късно " - след 2 години, се появява Георги, една година по-малък от тях, и той съумял да се пребори със зверската конкуренция и признат също в британската гимназия.

" В гимназията имаше фетиш към ските. Нашият випуск и випускът на Асен, Стефан и Мариус " излъчиха " една смесена група, която беше неразделна по пистите на Витоша (включително когато бягахме от училище), а през ваканциите - на Боровец. Преди ерата на free-ride, с преобладаващите тогава пистови ски, постоянно бяхме в дълбокото и си ядяхме сандвичите на влека на " Трети Маркуджик ", с цел да не губим време ", споделя Георги.

Част от нашето културно развиване беше и срещата с безспорни " неформали " на по този начин наречената " борса за музика " на тогавашната спирка на " Патриарх Евтимий " в градинката на НДК. Там ходехме след учебно заведение, с цел да купуваме касети с музика и да обсъждаме новините към рок албумите. По-късно нашият съученик проф. Венелин Ганев написа академична студия, в която проучва борсата като обществен феномен на късния социализъм, еманация на културната независимост, отказана ни от учебното заведение и институциите. Сега си давам сметка, че там съм научавал за културни течения, освен музикални, само че и литературни и в изобразителното изкуство. Това беше и мотивът (Velvet Underground) да чуя за Анди Уорхол, споделя Мариус.

Още тогава нашият другар Асен бе почнал да мери благосъстоянието си в аудиокасети и решително усвояваше долап след долап у тях под леко уплашения взор на родителите си. Така с Мариус станахме очевидци на началото на една от най-големите сбирки от рок и джаз музика освен в България. Кен Хенсли (централна фигура и кийбордист на Uriah Heep) бе персонален другар на Асен и бе гостувал вкъщи му повече от един път. Представете си почудата му, когато Асен му е посочил цялостна сбирка от винилните плочи на Uriah Heep и соловите албуми на всички членове на групата, която, схванало се, Кен Хенсли не бил виждал до тогава вкупом. Асен живееше с музиката и за музиката даже и през най-бурните интервали от развиването на адвокатската фирма. По време на служебните ни пътувания до Лондон наложително посещавахме джаз клуба " Рони Скотс " по няколко пъти, с цел да присъстваме на живи осъществявания на огромните звезди на джаза.
Цялата адвокатска фирма DGKV, на напред във времето са четиримата създатели Фотограф: DGKV Реклама
Мариус добавя Стефан: Асен управляваше адвокатската фирма не като бюрократ, а като актьор. Ние се движехме по логиката не на бизнес организация, а на рок група: естетично, в естетика, с доста импровизация вместо твърда дисциплинираност - мекият престиж на ритъма, само че постоянно професионално.

Асен в този момент сигурно е в прелестна компания. Премина в отвъдното два дни след обичаната си Тина Търнър, с цел да откри приятеля си Кен Хенсли, Джон Лорд, Джордж Дюк. Но с цел да бъде и с нас, остава името " Джингов, Гугински, Кючуков и Величков ".
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР