Преди дни българската писателка Здравка Евтимова, един от най-обичаните автори

...
Преди дни българската писателка Здравка Евтимова, един от най-обичаните автори
Коментари Харесай

Здравка Евтимова с румънската награда Михай Еминеску -

Преди дни българската писателка Здравка Евтимова, един от най-обичаните създатели на OFFNews, стана притежател на годишната премия за прозаичност " Михай Еминеску " 2022 в Румъния. Престижното литературно отличие ѝ бе присъдено по време на годишния Международен фестивал за лирика в румънския град Крайова, в който се включиха представители на повече от 10 страни.

Награди бяха връчени в разнообразни посоки - лирика, точни науки, прозаичност, живописен превод.



Здравка Евтимова получи орден " Михай Еминеску " и диплом " за изобретателно потребление на езика и въздействаща изразителност при разработка на естетически тематики и хрумвания ". Тя става почетен член на академията, носеща името на румънския стихотворец.

А в словото си по време на церемонията по връчването на премията " Михай Еминеску " Здравка Евтимова показа: " Защитаваме свободата на словото, разпространяваме българското слово по света, а България със своята лирика е на високо равнище и може да доближи до сърцата на всички хора. "



Искате да знаете повече?

Евтимова е един от най-превежданите и оценени български писатели в чужбина, а всяка нейна нова книга е културно събитие у нас. Нейни романи и разкази са преведени допълнително от 30 страни. Тя е и секретар на българския ПЕН клуб. Родена е в Перник, приключила е британска лингвистика във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ". Специализирала е живописен превод в Сейнт Луис, Съединени американски щати.

В България има оповестени десетки разкази в сборниците: " Разкази против горест ", " Разкази от сол ", " Разкази за другари ", " Сълза за 10 цента ", " Кърт от къртица " ", " Пернишки разкази " и други Активно взе участие със свои разкази в периодиката. Публикува в Съединени американски щати, Канада, Англия, Австралия, Германия, Франция, Индия, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Македония и Сърбия. Нейни разкази са четени по Би Би Си, Лондон.

Автор е на романите " В студената ти сянка, лейди ", " На две крачки от мен ", " Линди ", " За теб, за мен ", " Четвъртък ", " Арката ", " В тил ", " Една и съща река ", " Зелените очи напразно ", като " Четвъртък " беше определен от словенската " Фондация за славянски култури " като един от 100-те романа, писани от славянски създатели след рухването на Берлинската стена.

А най-новият ѝ разказ (ИК Жанет 45) излезе в края на май тази година. В изявление пред " Дневник " във връзка новата книга тогава тя съобщи:

" Искреността в последно време се трансформира в нещо извънредно рядко. Както са редки скъпоценните камъни, както е рядка златната жилка. Затова дано има разлики. "



През годините Евтимова е отличена с голям брой български и непознати награди, измежду които: за дебютна книга, " Чудомир ", за актуален разказ на фонд " Развитие " за " В студената ти сянка, лейди ", за роман на немската фондация Lege Artis Verein, за прозаичност на британското списание The Text за разказите " Малката гара " и " Възбудата от нощес ", на британското издателство Skrev Press за сборника с разкази Bitter Sky, " Генчо Стоев " за серия разкази от балкански писатели на изд. " Балкани ", " Блага Димитрова " и други

Здравка Евтимова е отличена и с премията " Христо Г. Данов " за повсеместен принос към българската нематериалност. През октомври 2021 година в допитване по Българска национална телевизия е посочена за обичан български създател.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР