Преди да разговаря с канцлера Ангела Меркел този понеделник в

...
Преди да разговаря с канцлера Ангела Меркел този понеделник в
Коментари Харесай

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Макрон с всички сили ухажва Путин

Преди да беседва с канцлера Ангела Меркел този понеделник в Мезеберг покрай Берлин, френският президент Еманюел Макрон повтори желанието си да възобнови „ разговора за ограниченията за доверие и сигурност “ с Русия. Целта на подобен разговор би трябвало да бъде основаването на европейска система за сигурност от Лисабон до Владивосток, както Макрон предложи в диалог с съветския президент Путин. Това написа немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, представен от организация " Фокус ".
Както се оповестява от Елисейския замък, обменът на отзиви сред двамата президенти под формата на видеоконференция предишния петък е траяла повече от два часа. В известието на Офиса на френския президент се споделя, че разговорът е бил „ изчерпателен и осведомителен “. Френската редакция на компанията RT популяризира в събота в обществените мрежи видео на първите петнадесет минути от диалога, което сътвори усещането, че Путин и Макрон са близки другари.
Поразителното беше, че и двамата постоянно се обръщаха един към различен на „ ти “, а Макрон от самото начало наблягаше „ дългото другарство “ на двете народи, вкоренено във времето на взаимната битка против националсоциализма. Първоначално Макрон планираше да участва на парада на успеха на 9 май в Москва. 
В показания откъс от диалога французинът не загатна неналичието на прогрес в мирното споразумяване на войната в Украйна (съгласно Минските споразумения), нито загрижеността за нарушавания на правата на индивида в Русия, нито хакерските атаки. Не е ясно дали публикуването на записа е било в съгласие с Елисейския замък. Видеото демонстрира, че френският президент се стреми да завоюва благоволението на Путин.
Макрон не сподели ясно дали е анализирал сериозно връзките с Русия след срещата на върха с Путин в лятната резиденция на френския президент в Брегансон предишния август. Вместо това той се държеше решително и удостовери, че е подготвен да отиде в Москва „ преди края на август “, в случай че ситуацията към ковид разрешава.
Желанието на Макрон да организира разговор с Русия по отношение на ограниченията за доверие и сигурност озадачи неговите европейски сътрудници, тъй като държанието на Макрон беше възприето като нарушаване на солидарността на страните членки на Европейски Съюз. В диалога той показва, че по подобен внимателен въпрос като договорите за разоръжаване, той разчита на съдействие с Путин. Макрон стана единственият европейски водач, който отговори позитивно на съветското предложение за „ мораториум “ върху нуклеарни ракети със междинен обхват и съобщи готовността си за договаряния.
За да понижи недоволството на Европейски Съюз, Макрон назначи Пиер Вимон, някогашен дипломат в Европейски Съюз и общоприет секретар на Европейската работа за външна политика, за собствен специфичен делегат за съдействие в региона на сигурността с Русия. Според AFP Вимон не е участвал на последния диалог на Макрон с Путин. „ Президентът разгласи своята ангажираност към разговора, смисъла на който набъбна “, оповестяват от пресслужбата на Елисейския замък. Няколко работни групи „ за стратегическа непоклатимост и сигурност на европейския континент “ ще би трябвало да реализират „ съответен прогрес “.
Макрон също подсети на Путин за нуждата от " бързо използване на пътната карта ", която беше контрактувана на 9 декември на последната среща в по този начин наречения " нормандски " формат за разрешаване на спора в Украйна. Досега Путин не се е придържал към него. В официалното съобщение на президентската канцелария не се загатва дали Макрон е синхронизирал своята позиция с сътрудници от Европейски Съюз, изключително по източния фланг на НАТО преди да беседва с съветския си сътрудник. Той съзнателно не употребява речника на канцлера Меркел, която във връзка със старта на немското председателство на Съвета на Европа прикани за " сериозно градивен разговор " с Русия. 
Във Франция опитът на Макрон да „ ухажва “ Путин се преглежда като най-вече вътрешнополитическо обръщение към десните буржоазни гласоподаватели. Формулировката за „ Европа от Лисабон до Владивосток “ е заимствана от Шарл де Гол, който през 1959 година приказва в едно от своите изявления за „ Европа от Атлантическия океан до Урал “. Тогава това се дължи на опит да се подсигурява на Франция особено състояние сред блоковете на суперсилите. 
Обръщането към Русия може, наред с други неща, да се изясни със тактиката на Макрон за попречване на обезпокоително доближаване сред Москва и Пекин. Но зад опита за доближаване може да има опасения за по-нататъшно понижаване на въздействието на Франция в Либия и Сирия, написа още изданието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР