Преди близо четири години събитийната индустрия претърпя едно от най-силните

...
Преди близо четири години събитийната индустрия претърпя едно от най-силните
Коментари Харесай

Събитията на живо замъглиха екрана

Преди близо четири години събитийната промишленост претърпя едно от най-силните разтърсвания. И то сега, в който се намираше в пик. Пандемията беше повратен миг за бранша, който безусловно беше " хвърлен " в свят на виртуални събирания, а персоналните срещи на процедура стопираха. Опасенията тогава бяха, че възобновяване на сектора ще е мъчно и постепенно, а битката да се върне публиката в залите - продължителна. Но даже и в свят, в който хибридната работа към този момент е норма, човешката потребност от контакт, персонални срещи и шерване се оказа по-силна и още при започване на тази година събитията регистрираха, че публиката се е завърнала в залите. Нещо повече - събитията онлайн отвяха виртуалните, които при започване на 2021 година съгласно експертни оценки бяха надхвърлили 75% от пазара. А високите темпове на напредък в промишлеността не престават макар военни спорове, енергийни рецесии и висока инфлация. Прогнозите са, че този растеж ще се резервира и през 2024 година

" Вакуумът, който за близо три години се образува от неналичието на събития онлайн, докара до огромни упования от страна на клиентите и разумно по-късно до новости в бранша - технологии, съоръжения, дизайн, хрумвания. Като че ли всички участници в процеса на едно събитие - уредници, реализатори, посетители, се подготвяха за един нов рестарт ", споделя Невена Тодорова, създател и шеф на групата SEG. И добавя, че взривът от събитията след коронавирус е непредвиден за всички в бранша. Някои клиенти са редуцирали бюджетите си, само че при тях възходящата наклонност от 2022 година се резервира - висок растеж както в броя на събитията, по този начин и в горния клас на по-високобюджетните. " Завърнаха се специфичните събития с доста дизайн, фон и технологии, с желанието на клиентите да впечатлят и възхитят своите клиенти ", споделя Невена Тодорова. Голяма част от клиентите им са прозрели, че залагането на по-висок бюджет за едно събитие води до доста по-големи изгоди и продажби за компанията. Завърнали са се и събитията с огромна публика - за 500, 1000 и повече участници. Равносметката е, че календарът на събития за 2023 и 2024 година е по-натоварен даже от този през 2019 година

" След като пандемията отмина, стартира осезаемо да се разсънва желанието за събития онлайн, с което малко по малко хибридните и/или напълно онлайн събитията отстъпиха крачка обратно, само че без напълно да изчезнат. Това беше наклонност, която самите консуматори сътвориха - осезаемото търсене на живи срещи, допир до марките, идеите и така нататък ", споделя Мария Гергова-Бенгтссон, създател и шеф на United Partners.
Нетуъркинг и потапяне в чувства
" Комуникационните канали малко или доста останаха същите като преди коронавирус. Разбира се, отразяването на всяко събитие и най-много такива, за които има какво да се опише, се случва незабавно в обществените мрежи, и то най-често в инстаграм под формата на " сторита ", споделя Калоян Тодоров, съосновател и шеф на групата SEG. Според него упованията, че постоянно ще има паралелни канали и че цифровите платформи са тук, с цел да останат, не са се оправдали. " Хората безусловно загърбиха или наказаха този тип връзка, като сега ползата към всевъзможни виртуални платформи и връзка по тях е на равнищата от 2019 година ", споделя Тодоров. Дистанционното включване на лектори в събития онлайн е станало всекидневно събитие и се следи във всяко второ събитие, само че отразяването му и в онлайн платформите е към този момент огромна необичайност.
Реклама
Според наблюденията на SEG доста малко уредници вършат към този момент хибридни събития - множеството залагат на участниците онлайн и на известния и издирван нетуъркинг сред тях. Почти няма към този момент събитие без експо част - дали ще бъде под формата на обичайните щандове, брандирани зони за спонсорите или просто повече пространства за интеракция и нетуъркинг сред гостите. " В обичайни събития, които съчетават конферентна и изложбена част, се следи стесняване на конферентната и увеличение на изложбената повърхност, а някои отделят експото в обособени събития, дотам има интерес към него. Това се следи изключително в строителния отрасъл ", споделя Невена Тодорова.

" Нещо, което започнахме да вършим по друг метод, е изборът на локация, която по опция да е нетипична, друга и носеща собствен дух. Брандовете от ден на ден се стремят да персонифицират локациите, на които се случват събитията им, с цел да могат гостите да се потопят оптимално в чувството за марката и посланията, които тя носи ", споделя Мария Гергова-Бенгтссон. И дава за образец възходящата известност на по-малките бутикови събития, които допускат по-задушевен нетуъркинг. " Интерактивните детайли в програмата заемат все по-централно място, с цел да има баланс със съдържателната част на събитията. Брандовете усилиха бюджетите за хепънинги, само че в посока one-of-a-kind experience за гостите ", споделя Мария Гергова-Бенгтссон.

" Вече не е задоволително на едно събитие да има забавни лектори и добра храна. Трябва да е измислено и планувано по подобен метод, че гостите да станат дейни участници в него, а освен пасивни фенове ", акцентира Невена Тодорова. И подчертава върху това по какъв начин в концепцията на събития се обръща особено внимание на гостите и посетителите - на това какво би провокирало тяхното предпочитание за интеракция и за другарство, тъй че да се почувстват ангажирани и обгрижени, да споделят повече сторита от съответната демонстрация в обществените медии и да си тръгнат с възприятието, че са били на неповторимо събитие, което ще се помни дълго.

Другата оригиналност съгласно Калоян Тодоров са доста по-високи цени на труд, логистика, превоз, материали и консумативи, както и нуждата от доста по-дългосрочно обмисляне. Той предлага всеки, който желае да осъществя огромно събитие, да приготви доста по-висок бюджет, както и да стартира планирането му доста по-отрано. SEG да вземем за пример са затрупани с работа и отхвърлят всяка пета поръчка, с цел да могат да съблюдават стандартите за качество. Калоян Тодоров обрисува като най-сериозни проблеми пред промишлеността неналичието на качествени експерти и нарушената линия на доставки.
Реклама Успешното събитие през днешния ден
" Успешното събитие е плод на положителната симбиоза сред клиент, уредник и реализатор. Когато сред тях се получи добра химия, когато задачите и посланията, които клиентът желае да реализира и насочи, са вярно комуникирани и заложени още през цялото време в ивент брифа, след това развити в концепцията и надградени в самото осъществяване, тогава имаме едно в действителност сполучливо събитие ", дава рецептата си Невена Тодорова. Допълва, че с цел да бъде с изключение на сполучливо, само че и запаметяващо се, тогава би трябвало да се подходи доста деликатно към основаването на неговата идея - с изключение на обичайното
залагане на нови технологии, забавен дизайн, фон и украса, както и ефектна кетъринг презентация, би трябвало да се намерения и за новаторски ентъртейнмънт, да се избяга от клишето с нормалните реализатори, да се заложи на ексцентрични решения, предизвикващи участниците, техните усещания и чувства.

" Наличието на добра концепция, вниманието към детайла и отличната подготовка са причина за постигането на високо качество на продукта, тъй като единствено най-интересните събития биват запомняни и остават диря в историята ", споделя Невена Тодорова.

" Ако си съумял да постигнеш таргетите, които си заложил при организирането на едно събитие, без значение дали е медийно, конференция, показване на нов артикул и така нататък, значи е минало сполучливо. Естествено зад това би трябвало да стои добра и изобретателна идея, мощни послания и проведен екип. Локацията, детайлите и детайлите са основни за това гостите да се почувстват специфични ", е рецептата на Мария Гергова-Бенгтссон.
Събитията на следващия ден - все по-запомнящи се
" Браншът ни възкръсна незабавно и сега набира още по-висока скорост от тази преди пандемията, всеки желае да прави събития в този момент и незабавно - все по-големи, все по-специални и все по-запомнящи се. Вярваме, че този тренд ще се резервира, само че се надяваме той да стане по-предвидим. В случая навременното обмисляне и подборът на точните съставни елементи при основаването на всяко събитие ще улеснят работата на всички по веригата и ще създадат работата в тази сфера с изключение на забавна също и по-приятна ", предвижда Калоян Тодоров. Според Невена Тодорова събитията ще стават все по-големи и все по-запомнящи се, все по-високи бюджети ще се отделят за тях, тъй като цифрите ясно демонстрират, че при вярно таргетирана публика резултатите са доста по-впечатляващи от другите канали за рекламиране на дадени артикули и услуги.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР