Преди 81 години избухва Втората световна война, най-кръвопролитната в човешката

...
Преди 81 години избухва Втората световна война, най-кръвопролитната в човешката
Коментари Харесай

Втората световна война - кратка история

Преди 81 години избухва Втората международна война, най-кръвопролитната в човешката история, лишила живота на 50 милиона души.

Ако погледнем зад хода на събитията, ще забележим, че огромните войни рядко избухват поради разнообразни аргументи от най-важната и основна, а тя е смяната в развиването и съотношението сред капацитета и опциите на водещите страни. Или казано напълно малко - когато е нарушен салдото на силите, който поддържа мирното им битие.

Мястото на ІІ международна война в историята на света

Най-тежката от всички войни - Втората международна, стартира като спор с ясно изразени геополитически цели, само че след 22 юни 1941 година минава във война на идеологии, а по-късно в тотална война.

Този невъобразим спор обгръща голям военен спектакъл - в Европа, Африка, както и азиатско-тихоокеански. Продължава 6 години, в нея взимат присъединяване 61 страни. Бойните дейности се водят на територията на 40 от тях и в акваторията на 3 океана.

Войната провокира такива големи по мащаб събития като всеобщи депортации, включително на цели етнически групи и народности, геноцид и разселване на милиони хора.

Военните дейности включват потреблението на най-нови механически открития и безпощадно разрушение на исторически и културни полезности, варварско отношение към цивилни жители.

Променени са принудително границите на доста страни. Най-важното разследване от войната остава разделянето на света на две политически системи, което господства международната политика, дефинира развиването на света за дълго време и трансформира ориста на милиони.

България също не остава незасегната от световната война.

Прокламираната политика на неутралитет през 1939 година се трансформира през 1941 година, когато страната ни е присъединена към Оста - Германия, Италия, Япония. Навлизайки в дейна военна фаза, България търпи обилни загуби. Бомбардировките над София предизвикват обилни опустошения, а присъединяване във войната в крайната фаза предопределя развиването на страната за десетилетия напред.

Въпросът на чия страна е успеха от Втората международна война най-правилно може да бъде дефиниран по този начин: на каква цена е реализирана?

Кратка история на Втората международна война

Втората международна война съставлява поредност от военни дейности, извършващи се на голяма територия, надхвърляща границите на Европа, с непрестанно смяна на съотношението на силите и съдружниците. Никой не излиза непокътнат от войната и в действителност губещи са всички - спечелили, и победени.

 Втора международна война въздушни набези

За начало на войната се сочи датата 1 септември 1939 година, когато Третият райх атакува Полша. В тази първа огромна борба Германия изпраща 1. 5 милиона свои бойци и 50-хилядна словашка войска.

На 17 септември в Полша навлизат 800 хиляди руски бойци.

Срещу това настъпление Полша опълчва 950-хилядна войска. До края на тази първа акция съдружниците на Полша-Великобритания и Франция не се включват във военните дейности.

Полша бързо е превзета и анексирана. Все отново не капитулира, а полското държавно управление работи в заточение. Полски военни елементи се изтеглят към Румъния и Прибалтика и водят война по-късно против Оста.

Вторият огромен боен спор в границите на Втората международна война е сред Съветския съюз и Финландия поради отхвърли на Финландия да подпише контракт за взаимопомощ със Съветския съюз, както и да отстъпи елементи от територията си Съветско-финландската война продължава от ноември 1939 до март 1940 година.

Месец по-късно Германия атакува Дания и Норвегия, с цел да обезпечи доставките си на желязна руда от Швеция. Дания капитулира за часове, а Норвегия е окупирана след 2 месеца. В тази акция Вермахтът разчита на 122 хиляди бойци, до момента в който против тях водят война 164 хиляди норвежци, датчани, британци и поляци.

Преди да нападне Франция, Германия завладява Холандия, Белгия и Люксембург. Нова тактичност във военните дейности е светкавичната война, с която германците доближават прохода Ламанш и откъсват от Франция съюзническите сили в Белгия.

Германският съдружник Италия атакува Франция и афишира война на Англия. Германия навлиза във Франция през 1940 година с войска от 3 милиона и 350 хиляди бойци, а против тях Франция води война с 2 милиона 862 хиляди французи, британци, белгийци и холандци. Франция бързо е завладяна и окупирана, като е разграничена на зони под окупацията на Германия или Италия.

Битката за Англия от 1941 година е въздушна или с по море, само че Кралските военновъздушни сили надвиват над немските Луфтвафе. Тази борба е по-малобройна, само че вземат участие и чешки, канадски, австралийски и новозеландски летци, които отблъскват нападенията над британското въздушно пространство.

В края на 1940 година страните от Оста- Германия, Италия и Япония подписват Тристранен пакт, съгласно който дружно влизат във война против всяка нападнала ги страна, като се изключи Съветския съюз. По-късно към тях се причисляват Унгария, Словакия и Румъния.

Битката за Балканите се организира от октомври 1940 до март 1941 година. Тя стартира с военна акция на Италия против Гърция, само че след срамния крах на италианците, Третият райх се намесва, при което е превзета освен Гърция, само че и Югославия, излязла от контрола на Тристранния пакт. Участват близо 2 милиона немски войски и 1 милион и 382 хиляди бранители от завладените земи.

Германия отваря нов фронт в Северна Африка. Тази агресия продължава от юни 1940 до май 1943 година. От едната страна са Третият Райх, Италия и подвластната от Германия френска територия Виши, а от друга са британци, поляци, чехи, американци и французи, гърци и други. Силите на Оста разполагат в тези борби с 431 хиляди бойци, а съдружниците водят война с 506 хиляди.

 Хитлер

В това време Германия се приготвя интензивно за нахлуване над Съветския съюз и натрупа интензивно войски по границата. Хитлер се стреми да отстрани руския съюз като мощ в тази война, или да я причисли към Пакта. Тъй като това не се случва, Германия афишира война на Съветския съюз на 22 юни 1941 година. Планът Барбароса съставлява проект за нахлуване, който отстрани страната като военна мощ, ликвидира комунизма, обезпечава естествени запаси, нужни за войната.

Още при започване на германско-съветската война Третият райх ангажира 3 милиона и 900 хиляди бойци, до момента в който Червената войска дава отговор с 2 милиона 900 хиляди. Тъй като проектите за светкавична война се провалят, военните сили от двете страни нарастват, огромните борби следват една след друга. За да се схванат мащабите на военните дейности би трябвало да се каже, че на Източния фронт от 1941 до 1945 година бойците на Съветския съюз са над 34 милиона индивида, а на Тристранния пакт над 19 милиона.

Във войната в Тихия океан съдружниците включват войски от Китай, САЩу Филипини, Англия, Нова Зеландия, Канада, Холандия, а по-късно Франция и Съветския съюз. Срещу тях водят война бойци от Япония и Тайланд. Това са борби най-вече по море и въздух и числеността на воюващите не е толкоз огромна.

За характера на морските борби във Втората международна приказват данните в едно от най-големите сражения при атола Мидуей през 1942 година. В него американския флот взе участие с 3 самолетоносача, 50 кораба, 360 самолета, а японците се отбраняват с 4 самолетоносача, 150 кораба и 264 самолета.

Една от най-кръвопролитните борби във Втората международна война е за остров Окинава, за който водят война 250 хиляди американци и го пазят 96 хиляди японци.

Войната сред Япония и Китай, която стартира преди началото на Втората международна война и се сочи от някои историци като нейна начална дата, е най-кръвопролитната. В нея вземат участие над 4 милиона японци и съвсем 2 милиона китайци.

Най-ужасяващо във Втората международна война е цифрата на жертвите. На Източния фронт умират над 8. 5 милиона руски и над 5 милиона немски бойци и на техните съдружници.

Общо 73 милиона са жертвите на Втората международна война, починали в сраженията. Всяка от страните дава милиони цивилни жертви, които надалеч надвишават тези от бойните дейности. Това е същинската цена на успехите в тази война. Точният анализ прави Тери Прачет: Всяка една война в човешката история постоянно приключва с един и същи резултат: 1000 точки за гарваните и 0 точки за хората.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР