Предчувствие за на нова Студена война и страхове за рестартиране

...
Предчувствие за на нова Студена война и страхове за рестартиране
Коментари Харесай

Усещане за надпревара във въоръжаването

Предчувствие за на нова Студена война и страхове за рестартиране на нуклеарната конкуренция, по този начин международните медии реагират на решението на Съединени американски щати и Руската федерация да преустановят присъединяване си в Договора за ракетите със междинен и по-малък обсег - ИНФ. Споразумението е крайъгълният камък на системата за надзор на оръжията и стратегическата непоклатимост, разяснява ТАСС.

Съединени американски щати

Ню Йорк Таймс: Руският президент Владимир Путин, както се очакваше, приключи присъединяване на страната в основен контракт за нуклеарни оръжия. Това беше отговор на сходни дейности, подхванати от Съединените щати предходния ден. Путин обаче съобщи също, че Русия ще сътвори оръжейни системи, които преди този момент бяха неразрешени от контракта и няма да стартира съвещания със Съединени американски щати по въпроси, свързани с контрола на нуклеарните оръжия. Това ускори чувството, че цялата архитектура на нуклеарното разоръжаване стартира да се разпада.

Администрацията на Тръмп се отдръпна от Договора, който е пиедестал за споразуменията за разоръжаване, реализирани в края на Студената война, като съобщи, че Русия го нарушава от доста години. Това решение може да докара до началото на нова конкуренция във въоръжаването освен с Русия, само че и с Китай, който не беше страна по контракта, подписан през 1987 година.

Пекин в събота, реагирайки на изказването на американците, предизвести, че прекратяването на контракта ще подкопае основите на интернационалната сигурност, само че отхвърли да призове за разширение на контракта... Китайският нуклеарен боеприпас към момента е доста по-малък от американския и съветския, само че Пекин го модернизира го уголемява. Някои критици на Договора оповестиха, че той незаслужено връзва ръцете на Съединените щати, като не разрешава ефикасен отговор на натрупването на сили от Китай.

Вашинготн поуст: Този ход е ориентиран против Русия. По едно време администрацията на Обама не смееше да се заеме с нея, макар че също стигна до заключението, че Русия е нарушила Договора, подписан още при започване на Студената война. Администрацията на Обама се опасяваше от нова конкуренция във въоръжаването. Дори в случай че Русия наруши контракта, по-добре е да я държи като възпиращ фактор - подобен беше аргументът.

Хил: След оповестеното от Доналд Тръмп преустановяване на присъединяване в Договора, Съединените щати се впуснаха в нова конкуренция за нуклеарни оръжия, без да се виждат теоретично обосновани тактики. Резултатът може да бъде единствено увеличение на враждебността и надлежно понижаване на равнището на националната сигурност на Съединени американски щати.

НПР: Ако останем в този контракт, в случай че го използваме, с цел да наложим наказания на Москва или да наложим твърда линия на Русия и поддръжка от нашите съдружници, тогава бихме могли да заявим, че в действителност Москва е виновна за нарушаване на контракта. Сега обаче вършим по този начин, че Русия да се измъкне.

Русия към този момент има такива ракети. Те ще създадат още повече ракети. Те са основали произвеждане. Но защото Съединени американски щати в действителност не се нуждаят от такива ракети, а нашите европейски съдружници не ги желаят на тяхна територия, нашата позиция единствено ще се утежни.

Форин Афиърс: Решението на Съединени американски щати да се отдръпна от Договора ИНФ, което беше в основата на европейската сигурност в епохата след Студената война, може да докара до ерозия на други контракти за надзор на въоръженията, макар че укрепва способността на Вашингтон да реагира на възходящите закани от Русия и Китай, споделят анализатори. Някои специалисти също споделят, че отводът от Договора за ИНФ може да помогне на Съединени американски щати да задържат възходящата военна мощност на Китай в Азия в региона на неядрените оръжия. Тъй като Китай в никакъв случай не е бил страна по Договора за ИНФ, той има опция да построи голям боеприпас от неядрени оръжия.

Изявлението на Русия, което последва в края на седмицата, че ще прекрати присъединяване в контракта за нуклеарни оръжия от Студената война, в действителност усили риска от нова конкуренция във въоръжаването... Краят на контракта, който в този момент е съвсем неминуем, отбелязва по-нататъшно утежняване на връзките сред Съединените щати и Руската федерация, които към този момент са обтегнати до край. Това развиване също съществено ще подкопае основите на архитектурата за надзор на нуклеарните оръжия, основана по времето, когато Вашингтон и Москва увеличаваха арсеналите си с най-опасните военни системи в света.

Англия

Файненшъл таймс: Много представители на американската външнополитическа конструкция настояват, че Вашингтон е стеснен в дейностите си, а Пекин разшири своя нуклеарен ракетен боеприпас. Според Съединени американски щати до 30 балистични ракети със междинен обхват са в употреба в Китай. Въпреки това, доста от китайските ракети с дребен и междинен обсег, както и крилати ракети, биха били обект на Договора за ИНФ, в случай че Пекин подпише съглашението.

Китай отхвърли да се причисли към Договора, само че подлага на критика проекта на Съединени американски щати да се отдръпна от него.

Гардиън: европейските съдружници на Вашингтон са загрижени, че краят на Договора за ИНФ ще докара до връщане към напрежението, което доминира през 80-те години на предишния век и конкуренция във въоръжаването, в това число разполагането на ракети с дребен и междинен обхват в Европа. Въпреки това почитан чиновник в американската администрация съобщи, че плановете за основаване на нови ракети към момента са в развой на разработка, тъй че тяхното разполагане не е на дневен ред.

Германия

Франкфуртер Рундшау: След като Съединените щати и Русия оповестиха отдръпването си от Договора, потокът от обвинявания не стопира - всички без присъединяване на европейците. И това е макар обстоятелството, че при положение на война Европа ще се трансформира в пустота. Такава опасност задължава държавните управления на континента да положат огромни дипломатически старания. С тъжби и предизвестия това не е направено. Берлин, Париж и Лондон, макар въпросите към Брекзит, би трябвало да обединят напъните си, с цел да бъдат чути. Заедно с Полша, балтийските страни и други източноевропейски страни, те би трябвало да упорстват за връщане към контрола на въоръженията.

Велт: Едва ли може да се пренебрегне фактът, че от 1987 година насам стратегическите условия са се трансформирали доста. И те демонстрират, че договорът би трябвало да се актуализира. Отминаха дните, в които двете военни сили се съгласиха да забранят високотехнологичните оръжия. Сега ракети със междинен обхват могат да основат страни като Китай, Иран и Северна Корея. Заплахата е станала многостранна.

Фактът, че ИНФ обвързва единствено Русия и Съединени американски щати, е анахронизъм.

Франция

Опинион: С отдръпването на Съединените щати и Русия от ИНФ, стартира конкуренцията за " дребна " атомна бомба. Ядрените оръжия трансформират своя статут: от средство за ограничение, то се трансформира в стандартно, с други думи, използваемо... Всъщност, всичко наподобява като че две страни желаят да модернизират своите нуклеарни арсенали, а Договорът за ИНФ просто ги попречва.

Монд: Освободен от рестриктивните мерки на контракта на 2 февруари, Съединени американски щати си обезпечават средства за произвеждане на нова ракета. Договорът обаче планува опцията за анулация на отдръпването в границите на шест месеца, преди решението да влезе в действие: европейските съдружници от НАТО се надяват, че през този интервал договарянията ще се възобновят. Съветът Русия-НАТО, може да бъде възобновен през идващите седмици.

Италия

Ил Месажеро: Основните стратегически последствия от напускането на ИНФ са, че Европа се трансформира в евентуално поле за борба сред Съединени американски щати и Русия. И преди Европа, и по-вероятно, пред обособените страни (или френско-германската ос, която се трансформира в " главната континентална мощ " ), въпросът ще бъде не толкоз за придобиването на американски бойни глави и ракети (това, което Тръмп се пробва да прокара, с риск да получи противопоставен ефект), а на основаване на лични национални системи за противоракетна защита и съоръжение на военни самолети и кораби с ракети. И това е конкуренция с оръжия от по-широк мащаб.

Ла Стампа: За Русия Договорът ИНФ се трансформира в усмирителна риза. За Съединените щати беше съвсем същото, софтуерно обратно и без нужната оръжейна система, основно в Тихоокеанския район. Китай, въпреки това, не се сблъсква с никакви ограничавания, защото договорът се ползва единствено за Москва и Вашингтон. Така стартира чдрена игра за трима.

И ние би трябвало да се надяваме, че ще завърши с нови контракт, към който ще се причисли Пекин. Европа, в това число Италия, която, несъмнено, става все по-уязвима без този контракт, е принудена още повече да се придържа към НАТО и последователно да стартира да построява лични отбранителни системи, с цел да се защищити от нуклеарната опасност.

Швейцария

Темп: Отказвайки на 2 февруари отговорностите си според наредбите на този контракт, Съединените щати по принцип откриват пътя за произвеждане на нова ракета. Договорът планува това решение да влезе в действие след шест месеца: европейските съдружници от НАТО се надяват, че договарянията ще могат да се възобновят през този интервал.

Турция

Сабах: Две страни се упрекват една друга за излизането от ИНФ. Преди два месеца държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео разгласи, че Русия е нарушила контракта. Русия също съобщи, че Съединените щати от дълго време са почнали да влагат в създаването на нови ракети. Историята към този момент не знае кой от тях е почнал. Да, в действителност няма значение. И преди сме се опитвали да кажем на света, че конкуренцията във въоръжаването идва. Съединените щати и Русия се връщат към ерата на Студената война.

Китай

Глобал Таймс: Краят на Договора за ИНФ може да бъде началото на разпадането на световната система за надзор на въоръженията. Вероятно ще стартира нова конкуренция във въоръжаването.

Тази обстановка се е развила не тъй като американската военна мощ е станала по-слаба, в сравнение с преди три десетилетия, а тъй като мисленето на Вашингтон е станало по-радикално.

През последните години Вашингтон надува и преувеличава съветската опасност, само че стратегическото въздържане на Русия става по-слабо, в сравнение с в руските времена. Съединени американски щати също се оплакаха от развиването на ракетните качества на Китай - това е още по-неразумно. Силите за нуклеарно въздържане на Китай са несравними с сходни американски и съветски оръжия.

Япония

Асахи Шимбун: Очертаното отдръпване на Съединени американски щати от ИНФ заплашва и Япония. Ако престане да работи след шест месеца, Съединени американски щати ще обмислят разполагането на ракети със междинен обхват в Азиатско-тихоокеанския район. В случай на подобен сюжет няма да бъде допустимо да се избегне влияние върху сигурността на Япония.

Договорът ИНФ не даде опция на Съединени американски щати да противодействат на построяването на ракети със междинен обхват в Китай, а в този момент американската страна ще следва политиката на разполагане на нови ракети, в това число на остров Гуам. Американските военни бази в Япония попадат в областта на унищожаването на китайски ракети и по тази причина Съединени американски щати обмислят опцията за разполагане на нови ракети без нуклеарни бойни глави в Япония и Филипините. Според оценки на източници в държавното управление на Съединени американски щати, както и специалисти, разполагането на спомагателни оръжия ще отнеме към три до седем години. От друга страна, разполагането на нови ракети в американски бази в Япония ще я сложи на първа линия на борба сред Вашингтон и Пекин.

В допълнение, ракетите, които Съединени американски щати ще разположат в Япония, ще могат да доближат освен до Китай, само че и до Руския Далечен Изток и Сибир. Това ще провокира отрицателна реакция от съветската страна и договарянията за кротичък контракт сред Япония и Руската федерация ще станат невъзможни.

Република Корея

Чосун Илбо: Съединени американски щати публично прекратиха присъединяване си в ИНФ дружно с Русия. В резултат, това интернационално съглашение, което през последните три десетилетия има голям принос за понижаване на опасността от нуклеарна война, скоро ще бъде в историческата кофа за отпадък. Оттеглянето от контракта ще развърже ръцете на администрацията на Тръмп освен във връзка с Русия, само че и на Китай. Експертите настояват, че Тръмп реализира задачата си - да се отърве от възбраната на Съединени американски щати за приложимост на ракети с дребен и междинен обхват - заради възходящата борба с Китай, която не е лимитирана с такива съглашения. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР