Пречистване на водите, лечение и диагностика на коронавирус, модулиране на

...
Пречистване на водите, лечение и диагностика на коронавирус, модулиране на
Коментари Харесай

Жените в науката: героите, които променят света с красотата на ума си

Пречистване на водите, лекуване и диагностика на ковид, модулиране на светлината, изобретяване на нови източници за предпазване на сила – това са единствено дребна част от новаторските хрумвания, които създават младите дами учени в България. Тези прогресивни планове наред с още близо 30 даже завоюваха национално самопризнание и премия за своите създатели от 5000 евро всяка, печелейки състезанието „ За дамите в науката “.

„ За дамите в науката “ в действителност са женските научни Оскари в България. Програмата е взаимна самодейност на L'Oréal и ЮНЕСКО, която към този момент 13 години се организира в България в партньорство със СУ „ Св. Кл. Охридски “ в поддръжка нежните гении в науката. Програмата освен дава финансова тласък на локалните дами учени, само че също по този начин цели да подкрепи развиването на науката в страната и да стимулират повече младежи да изберат кариера в тази сфера.

В момента тече 13-ото издание на „ За дамите в науката “ и за него могат да аплайват дами учени от цяла България, а крайният период за това е 31 май 2023 година Общ награден фонд от 15 000 евро чака тази година трите победителки, които бъдат определени от авторитетното Жури по програмата и го впечатлят най-силно със своя гений, кариера и авторски научни планове в областта на естествените науки.

Сред главните условия са кандидатките да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или към този момент да са защитили докторска степен,  да се занимават с проучвания в областта на естествените науки и да разработят авторски теоретичен план. Подробна информация за състезанието е налична на формалния уебсайт на програмата: https://www.zajenitevnaukata.bg/. Кандидатите би трябвало да изпратят своите заявки и документи за присъединяване по електронен път на: [email protected] с копие до [email protected] и [email protected]. Крайният период за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 31 май 2023 година

„ За дамите в науката “ – 13 години и 33 отличени дами по-късно

„ За дамите в науката “ е международна стратегия, основана през 1998 година, когато L'Oréal и ЮНЕСКО сплотяват напъните си в поддръжка на дами учени в региона на естествените науки и за разпространение на научния им труд. Днес тя се е утвърдила като един от най-престижните научни състезания в света, който към този момент е подкрепил повече от 3900 дами от над 110 страни.

В България състезанието се организира от 13 години и за този интервал е наградил 33 превъзходни дами за техния впечатляващ теоретичен капацитет, достижения и обич към изследователската активност с общ награден фонд от 165 000 евро. В края на ноември 2022 година бяха отличени последните стипендиантки по програмата – доцент доктор Нина Кънева-Добревска, доктор Катерина Такова-Сакалийска и доктор Мая Жекова, за чиито планове и кариера може да научите от специфичната цифрова листовка за тях тук.

В световен проект задачата на програмата е да увеличи броя на дамите в науката (едва 33.3%* от учените в света са дами и единствено 4% от Нобеловите награди за просвета са били присъждани на дами) и да реализира полово тъждество в тази сфера. Тази цел по никакъв начин не е лесна, само че с дребни стъпки сътрудниците по програмата я следват и позитивните резултати към този момент са на разположение. Четири от носителките на премията „ За дамите в науката “ през днешния ден са и носителки на Нобелова премия. В България пък науката може да се похвали – съгласно данни на Евростат, че сега делът на дамите в науката и инженерството е измежду най-високите в Европейски Съюз. Тези положителни резултати са още един тласък за програмата, другият е твърдото разбиране, че „ Светът има потребност от просвета, а науката от дами “.

 

За да кандидатствате или научите повече за програмата:

www.zajenitevnaukata.bg

www.forwomeninscience.com
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР