Празът е изключително полезен за здравето ни, но често остава

...
Празът е изключително полезен за здравето ни, но често остава
Коментари Харесай

Празът има антибактериално действие

Празът е извънредно потребен за здравето ни, само че постоянно остава подценен. Колкото и да е апетитен, доста от нас лимитират използването му заради характерната миризма.

Лечебните изгоди на праза са познати на хората още от антични времена. В него се съдържат етерично масло, белтъчини, въглехидрати, азотни субстанции, целулоза, ензими и доста витамини.

Най-ценено е високото му наличие на калий и напълно ниското на натрий (сол). В състава му се откриват минерални соли на калция, фосфора и желязото, 18 аминокиселини, измежду които е и една от най-важните за индивида - цистинът.

Най-честата лечебна приложимост на праза е при настинка. Освен това в националната медицина се употребява и като диуретик. Той подтиква активността на бъбреците и подкрепя отделянето на вода от организма.

Праз лукът има едвам 23 калории в 100 г и никакви мазнини. Поради това е добра храна при затлъстяване, отоци, подагра, камъни в бъбреците и други

Действа разхлабващо, като подтиква чревната перисталтика. Ниските равнища на захари и високото наличие на белтъчини и витамини го вършат подобаваща храна за диабетици.

 Праз

Празът е добър антисептик и антибактериален сътрудник. Използва се при чревни инфекции и вируси. При хрема се предлага да се приема най-малко три пъти дневно праз лук в сурово положение.

Фолиевата киселина е извънредно значима за бременните дами. А в праза тя се открива в огромни дози. Освен това той се предлага при атеросклерозата.

Приемът на праз подкрепя храносмилането, работи добре на сърцето и има пречистващо влияние върху организма. Той работи пречистващо и дезинфекциращо, пикочогонно, изхвърля шлаките, регенерира кожата и възбужда жизнеността.

За да се насладите на всички изгоди на праза, може да го консумирате както недопечен, по този начин и приготвен. Най-вкусна е бялата му част, а зелените листа най-често се употребяват в супи и задушени ястия.

Той е с по-мек и по-сладък усет от лука и нормално се употребява в салати. Често се прибавя и в ястия с месо, защото може да замести лука в съвсем всички предписания с праз.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР