Православната църква почита цяла поредица от старозаветни праведници. Това са

...
Православната църква почита цяла поредица от старозаветни праведници. Това са
Коментари Харесай

Какъв празник честваме днес?

Православната черква уважава цяла поредност от старозаветни праведници. Това са праотците на Иисус Христос, пророците, праведниците. Сред тях са и седемте братя Макавеи, майка им Соломония и духовник Елеазар, които почитаме през днешния ден.

Те живели през II век преди Рождество Христово и подвигът им е обвързван с устояването във вярата в единия същински Бог. По това време еврейският народ бил под властта на сирийския цар Антиох IV Епифан от династията на селевкидите, наследници на Александър Велики.

Разбрал, че религията крепи евреите като народ даже и в иго, царят се опитал да унищожи тази съществена тяхна опора: забранил богослуженията, поругал храма и го трансформирал в капище на Зевс, със мощ налагал езически традиции. Много евреи били отведени в плен, а останалите се опитвали да оцелеят, като се приспособявали към новите разпореждания. Но имало и храбри хора като братята Макавеи, които самоуверено пожертвали живота си, само че не изменили на вярата и преданието на своя народ. Заедно с тях били убити наставникът им духовник Елеазар и майка им Соломония.

Техният героизъм по-късно станал ярък образец за християнските мъченици, които също по този начин били грубо преследвани и убивани поради вярата си, написа Българска телеграфна агенция.

Днес е и празникът Изнасяне на светия Кръст Господен. Той е открит преди VIII век в Цариград, където на 1 август се изнасял за поклонение Христовият кръст, донесен от св. кралица Елена от Йерусалим и защитаван в църквата " Света София ". В продължение на дни се правели шествия с кръста до разнообразни храмове и най-после отново се прибирал в навечерието на Успение Богородично. Кръстът демонстрира величието на Божията обич към индивидите, тъй като на него въплътеният Божи Син умря по плът, с цел да ни изкупи от прегрешението и гибелта.

На този ден стартира и двуседмичният пост преди Успение Богородично.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР