Православната църква днес отдава почит на загиналите мъченически светии Адриан

...
Православната църква днес отдава почит на загиналите мъченически светии Адриан
Коментари Харесай

Църквата днес отдава почит на мъчениците Наталия и Адриан

Православната черква през днешния ден отдава респект на починалите страдалчески светии Адриан и неговата брачна половинка Наталия.

На 26 август имен ден честват всички с името Адриан, Адриана, Адриян, Адрияна, Наталия и Наташа, Натали.

Светците Адриан и Наталия живеели по време на ръководството на император Максимиан, който остава в историята с жестоките преследвания на християните.

Веднъж бойците на Максимиан заловили 23 християни, които се криели в една пещера. Те били отведени при императора и принуждавани да се откажат от вярата си.

Нито едни от тях обаче не склонил, макар жестоките мъчения, на които били подложени. На тези мъчения участвал и Адриан, който бил непосредствен до императорския кръг. Той се впечатлил от упорството на християните и поискал да беседва с тях.

Адриан ги попитал какво ще получат за страданието си и за какво толкоз неумолимо пазят християнската религия. След диалога си с мъчениците Адриан също решил да стане християнин и непринудено записал името си измежду пандизчиите.

Когато схванал това, император Максимиан заповядал да го оковат и да го изтезават, до момента в който не се откаже от християнството. За Адриан обаче нямало връщане обратно и споделил, че даже да почине, ще почине покръстен.

За решението му схванала и брачната половинка му Наталия, която изповядвала християнската религия, само че го криела. До гибелта на своя брачен партньор тя постоянно го посещавала в пандиза.

Тя прислужвала на мъчениците, грижела се за християните, а скоро след кончината на мъжа си и тя се споминала, като била заровена до неговия гроб.

След гибелта си Наталия била причислена към мъчениците, починали по заповед на римския император, тъй като ежедневно им пособия и им давала сили, с цел да не предадат вярата си.

Името Наталия произлиза от латински и значи родна, рождена. А името Адриан идва от северноиталианския античен град Хадрия. Този град дава името и на Адриатическо море.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР