Православието отдава почит днес на светите 20 хиляди мъченици, изгорени

...
Православието отдава почит днес на светите 20 хиляди мъченици, изгорени
Коментари Харесай

На този ден: Почитаме светите 20 хиляди мъченици, изгорени в Никодимия

Православието отдава респект през днешния ден на светите 20 хиляди мъченици, изгорени в Никодимия през 302 година.

Когато император Максимиан се върнал с победа от войната с етиоптяните и поискал да принесе благодарствени жертви на идолите, той изпратил на всички места заповед да се съберат людете в Никодимия, с цел да се поклонят на езическите богове. Когато Антим, еп. Никомидийски, чул за тази заповед, събрал в черква всички християни и цяла нощ, против Рождество Христово, служел всенощно бдение и св. Литургия и поучавал народа на Христовата религия.

Като разбрал това, Максимиан заповядал да натрупат от всички страни към огромната черква сухи пръчки и шубраци и като ги подпалят, да изгорят всички християни, които се намират вътре. Щом това станало известно на епископа, той побързал да кръсти оглашените и като приключил божествената Литургия, причастил със св. Тайни всички християни.

С това ужасно събитие през 302 година бил подложен венец на най-жестокото гонение срещу християните, което траяло 10 години и се свършило с възцаряването на император Константин.



На тази дата през 1895 година в парижкото “Гран кафе” се състои първата обществена проява на “движещи се фотографии”, благодарение на кинематографа, основан от братя Люмиер. Това е първата прожекция на кино филми, в смисъла на модерното кино. В този ден са показани 10 късометражни филми, в това число техния " Работници напущат фабрика " Люмиер " " (Sortie des Usines Lumière à Lyon), който се води първият игрален филм.

Лентата на всеки филм е дъгла 17 метра, които се показват в 50-секунден филм. Реакцията на публиката е фантастична - в никакъв случай до момента не било правено, показвано такова нещо. Във времена, когато надали не всеки изобретявал по нещо, двамата братя провокирали възторг. Люмиер тръгнали на турне на идната година, като първата прожекция отвън Париж била в Брюксел, на 1 март 1896 година Следвали Бомбай, Лондон, Монреал, Ню Йорк и Буенос Айрес.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР