Правосъднията министър коментира назначението на Сарафов за главен прокурор.Реформата в

...
Правосъднията министър коментира назначението на Сарафов за главен прокурор.Реформата в
Коментари Харесай

Министър Славов: Реформата в прокуратурата не свършва с избора на Борислав Сарафов

Правосъднията министър разяснява назначението на Сарафов за основен прокурор.

Реформата в правосъдната власт тепърва следва, тя не свършва с избирането на Борислав Сарафов. Прокурорската гилдия пое иницативата и отговорнстта за доста бърз избор. Това разяснява министърът на правосъдието Атанас Славов в коридорите на Народното събрание, написа novini.bg. 

Очаквах, че ще има известно време, преди този избор да бъде оповестен и осъществен. Авторитетни членове на Висш съдебен съвет показаха мнение, че Пленумът би трябвало да е органът, който избира, а не Колегията. На второ място – преди да се извърши подобен избор, поради поръчката за решителна смяна в прокуратурата, беше значимо първо да се изготви профил на претендента, който да подхожда на правилата и условията, заложени в Закона за правосъдната власт. И на трето място трябваше да забележим поръчката, с която определения претендент встъпва, добави още правосъдният министър. 

Изборът беше по-бърз от предстоящото. Това поражда въпроси. Изборът би трябвало да бъде легитимиран. Очаквам всевъзможни опити за политческо въздействие в прокуратурата да бъдат осветени и прекъснати. Със сигурност би трябвало да има решителна промяна в прокуратурата. Тя не би трябвало да е единствено в смени, които са наложителни. Дали Сарафов ще е началото на тази смяна или продължаваме със сегашните практики предатои да забележим, уточни Славов.

По думите преди избора на нов основен прокурор би трябвало да стартират промени в Конституцията. И добави, че функционалностите на основния прокурор би трябвало да са доста по-ограничени.

Доколкото разбирам господин Сарафов афишира курс към промени и към прекъсване на злоупотребите с власт от страна на прокуратурата. Много е значимо този избор да не е края на почналата промяна в прокуратурата, а да е единствено началото. Ние няма да се откажем от конституционните промени, няма да се откажем от правосъдните промени в закона. Реформата занапред следва. Тя не свършва с избора на господин Сарафов,каза още министър Славов. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР