Правната комисия направи скоростно изслушване на кандидатите за ВСС миналата

...
Правната комисия направи скоростно изслушване на кандидатите за ВСС миналата
Коментари Харесай

Изънпарламентарни партии: четирима от кандидатите за ВСС са крайно неприемливи

Правната комисия направи скоростно чуване на претендентите за Висш съдебен съвет предходната седмица. Тази седмица се оказа, че не бърза с избора. На фотографията - ръководителят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) и двама от зам ръководителите - Филип Попов от Българска социалистическа партия (вляво) и Хамид Хамид (ДПС)

© Анелия Николова

Общо 18 души са претендентите, номинирани от другите парламентарни групи, за членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота. От тях би трябвало да бъдат определени 11 с квалифицирано болшинство. Още по тематиката
На доверието в правосъдната власт не му се даде късмет

Някои заключения след чуването на номинираните за членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота
8 сеп 2017
Не сме отсам и сме за малко

Защо е неуместно ръководещите да се оплакват от обжалванията по публични поръчки
4 сеп 2017
Данаил Кирилов - изпълнителят

Името му стои под най-противоречивите законопроекти, импортирани в този парламент
28 юли 2017 Кандидатите за членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота основават усещане за една обща маса на хора без изявени качества, само че измежду тях има четирима, чиито биографии съдържат особени фактори за подозрение в техните морални и професионални качества. Избирането на който и да е от тях за член на новия Висш съдебен съвет би представлявало крещяща проява за циментиране и задълбочаване на модела " Кой " в правосъдната власт.

Това написа в декларация на пет извънпарламентарни партии - " Да България ", Български земеделски народен съюз, ДСБ, ДЕОС, Политическа партия " Зелените ", изпратена през вчерашния ден до петте парламентарни групи в Народното събрание. В нея се показват поименно четиримата претенденти, чието избиране би било не просто компромис, а явен знак, че се " обслужва само ползата за възпроизводство на токсичното корупционно статукво ". Тези четирима претенденти са Стефан Гроздев, номиниран от Движение за права и свободи, Боян Магдалинчев, претендент на ГЕРБ, Боян Новански и Йордан Стоев, които са издигнати от " Обединени патриоти ". Почти в прав текст в декларацията се споделя, че в действителност " патриотите " са " преотстъпили квотата си в интерес на Движение за права и свободи ", иначе казано тримата публично неприемливи претенденти са на Движение за права и свободи.

Очакваше се гласуването на парламентарната квота във Висш съдебен съвет да бъде извършено тази седмица, още повече, че Народното събрание съществено закъсня с избора си в нарушаване на закона. Изненадващо за наблюдаващите обаче, в гласувания през днешния ден дневен ред на Народното събрание за тази седмица няма включена точка за избора на членове на Висш съдебен съвет, а мненията са, че към момента текат пазарлъци за избора. Как нормално той се чака да бъде уречен и непоследователен.

Това всъщност се споделя и в декларацията на петте партии от извънпарламентарната съпротива – методът, по който бяха номинирани претендентите и по който протече чуването им в правната комисия, за следващ път сподели, че този състав на Народното събрание е лишен от воля за действителни промени. " Стана явно, че водещи съображения при селекцията на издигнатите номинации не са били нито характерът, нито съществуване на визия за промени, нито декларирана обществена позиция в отбрана на върховенството на правото ".

Данаил Кирилов провежда чуването в правната комисия по-зле даже от Искра Фидосова
Самото чуване на претендентите в правна комисия беше прям фарс и, колкото и необикновено да звучи, под управлението на настоящия ръководител на комисията Данаил Кирилов процедурата е доста по-далеч от духа и задачата на закона, в сравнение с даже и по времето на Искра Фидосова през 2012 година, се споделя в декларацията. По времето на чуването усърдно е избягвано всичко, което може да докара до разбор и преценка на същинските качества на претендентите и изключително - съществуването на индикации за проблем с интегритета на някои от тях.
Няма никакво подозрение, че този избор няма да обслужи нито публичните упования, нито даже ще отговори на съществени рекомендации на Европейската комисия, ще бъде обслужен само ползата за възпроизводство на токсичното корупционно статукво, написа в декларацията.

Обща маса от претенденти без изявени качества и четирима неприемливи
" В общата маса претенденти без изявени качества, сред които Ви се предлага да избирате, се открояват четирима, чиито биографии съдържат особени фактори за подозрение в съществуването на изискуемите високи нравствени и професионални качества. Правна комисия даже не опита да разиска и удостовери или отхвърли тези подозрения.
Става дума за:

Съдия Стефан Грозев , един от най-ярките образци за арбитър, чиито решения с години ерозират публичното доверие в интегритета на правосъдната власт. Обществените подозрения към него са толкоз мощни, че даже актуалният състав на Висш съдебен съвет двукратно отхвърли да му гласоподава доверие като ръководител на САС.

Съдия Боян Магдалинчев , който беше главно настоящо лице в порочния модел на администриране на Върховния административен съд, породил голям брой кавги и подозрения за манипулиране на каузи. Ясно е, че господин Магдалинчев не може да бъде лице на промяната в правосъдната власт, без значение дали едно действително изследване би удостоверило или отхвърлило подозренията, че той в доста връзки наследи ролята на Венета Марковска.

Адвокат Боян Новански , чиито връзки с някогашния следовател Петър Петров ( " Петьо Еврото " ) са изключително компрометиращи.

Прокурор Йордан Стоев , който удостовери отхвърли за формиране досъдебно произвеждане по сигнала против Делян Пеевски, Цветан Василев, Николай Бареков и огромния брой заеми към свързани лица, отпускани от към този момент банкрутиралата КТБ. "

В декларацията се приканва всеки народен представител да вземе политическо решение какво обръщение желае да изпрати на обществото със своето гласоподаване.

Парламентът в законова веселба
Парламентът влезе в веселба с избора на членовете на новия Висш съдебен съвет още на трети септември, когато беше последният период, в който изборът трябваше към този момент да е реалност. Правилото е, че членовете на новия Висш съдебен съвет и от правосъдната, и от парламентарната квота би трябвало да бъдат определени най-малко месец преди приключването на мандата на настоящия съвет на 3 октомври. Същевременно няма подозрение на какво се дължи забавата. От една страна, и ръководещи, и съпротива изчакаха да се ориентират за избора на членовете от професионалната квота – съдии, прокурори и следователи, а като резултат от това – измежду номинациите в Народното събрание влязоха и някои претенденти, които не се класираха при съсловния избор. Сериозният проблем обаче идва от условието изборът за всеки от членовете поотделно да се реализира с болшинство от 2/3 депутатски гласа, което прави пазарлъците към конструирането на верния състав доста сложни, а Българска социалистическа партия – незаобиколим фактор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР