Правната комисия към парламента одобри забраната за машинно гласуване на

...
Правната комисия към парламента одобри забраната за машинно гласуване на
Коментари Харесай

След първо четене в правната комисия: Без машинно гласуване на местния вот

Правната комисия към Народното събрание утвърди възбраната за машинно гласоподаване на идните локални избори. Днес, на първо четене, предлагането на ГЕРБ беше подкрепено от 12 депутати, а 9 гласоподаваха срещу.

ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля " против Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - по този начин наподобява разположението на политическите сили във връзка с машинното гласоподаване.

Забраната на машинния избор провокира извънредно противоположни причини. Правосъдният министър Данаил Кирилов уточни, че се явява като частно лице и не ангажира държавното управление със своето мнение. Той пое отговорност за в този момент съществуващите текстове,които плануват отпадане на хартията и напълно машинен избор, и ги регистрира като неточност, позволена в опит да се угоди на опозицията.
Данаил Кирилов-министър на правораздаването: Ние приехме настояването в изискванията на бих споделил, на политическо изнудване.
Вносителите на текста показаха, че машинният избор е прекомерно безценен и не е повишил интереса на гласоподавателите към гласоподаване.

Освен това е мъчно постижимо нужните 6 000 машини да се приготвят за извънредно малко време преди балотажите за кметове.
Александър Иванов-ПГ на ГЕРБ: Аз дръзвам да настоявам, че ние не би трябвало да оставяме тези избори на произвола, тъй като 12 000 секции приблизително по 7 души членове на СИК не би трябвало да стават заложници на щението на някой на инат да има машинно гласоподаване.
Движение за права и свободи опровергаха медийни изявления и обявиха, че няма да поддържат законопроекта. От придвижването упорстват да се вкара машинно преброяване на гласовете. Българска социалистическа партия съзира предумисъл в разигралия се сюжет с машините за гласоподаване на европейските избори.
Крум Зарков-ПГ на Българска социалистическа партия за България: Особено цинично е да си направил всичко допустимо, с цел да затрудниш използването на машини и да използваш тези усложнения да ги отмениш.Йордан Цонев -ПГ на Движение за права и свободи: От 90-та година до момента аз съм открил, че това е най-слабото звено на нашата изборна система - броенето в СИК. Там с изключение на непросветеност се правят и тежки операции на вота.
От ГЕРБ дадоха знак, че са подготвени на повсеместен обзор на уредбата на машинното гласоподаване, само че след локалните избори наесен.
 Мая Манолова: С отпадането на машинния избор се връщаме в каменната ера Мая Манолова: С отпадането на машинния избор се връщаме в каменната ера
Правната комисия към Народното събрание утвърди на първо четене поправката в Изборния кодекс, която планува отпадане на машинното гласоподаване за идните м...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР