Правителството закъсня с реакцията си на решението на властите в

...
Правителството закъсня с реакцията си на решението на властите в
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Правителството закъсня с реакцията си за Украйна

Правителството закъсня с реакцията си на решението на управляващите в Киев да одобряват закон за образованието, който лимитира правата на малцинствата да учат майчин език. Този коментар направи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на деня на отворени порти в президентството. Тя изрази вяра, че украинския президент Петро Порошенко ще наложи несъгласие над закона, в противоположен случай Украйна може да срещне несъгласието, както на България, по този начин и на Полша, Унгария и Румъния, които имат малцинства там, за присъединението си към Европейския съюз .

Украйна ограничи правото на българското малцинство да учи на майчиния си език
 
Украинският парламент одобри предходната седмица учебен закон, който планува лимитира опциите за проучване на майчин език. Тепърва той ще бъде предаден на президента Порошенко. Очаква се в случай че бъде утвърден от него, да влезе в действие през 2021 година. Според вицепрезидента Илияна Йотова от този закон са наранени освен България , само че и Полша , Румъния и Унгария . По думите ѝ като страни членки четирите страните имат право да попречват влизането на Украйна в Европейския съюз поради тези промени.
 
„ Знаете, че в случай че една страна от Европейски Съюз наложи несъгласие за приемането на една от страните, тя не може да стане пълновръстен член на Европейски Съюз. Много се надявам да не стигаме до там “, сподели Йотова.

Украйна увери, че няма да ограничи малцинствата да учат на майчиния си език
 
Според нея този закон ще има съществено влияние върху потока студенти от Украйна към България.
 
„ Ще се случи това, че децата, които ще желаят да учат в българските висши образователни заведения, няма да бъдат равнопоставени, тъй като няма да приказват добре български език и естествено, че когато не знаеш добре един език, не е толкоз мощно желанието да учиш във висши образователни заведения на този език “, добави Илияна Йотова.
 
Очаква се външният ни министър Екатерина Захариева и сътрудника й с сектор обучение Красимир Вълчев да потърсят пояснение от украинските управляващи за приемането на този закон откакто тематиката беше повдигната от вицепремиера Красимир Каракачанов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР