Правителството ще бъде разточително, защото знае, че инфлацията ще е

...
Правителството ще бъде разточително, защото знае, че инфлацията ще е
Коментари Харесай

Доц. Петър Чобанов: Инфлацията ще е висока, правитекството – разточително

Правителството ще бъде разточително, тъй като знае, че инфлацията ще е висока.

Това дава спомагателни доходи, само че те нямат фундаментален темперамент. Когато инфлацията завърши, приходите ще намалеят, а разноските ще са раздути. Те мъчно ще бъдат свити бързо. Тогава или ще се надигнем пред по-високи дефицити или още по-големи потребности от дълг, или ще би трябвало да променяме данъчната система и да покачваме налозите. Това съобщи за „Денят на живо“ по NOVANEWS националният представител от Движение за права и свободи и някогашен министър на финансите доцент Петър Чобанов. И предизвести: „Това е рисково държание.“.

По думите на доцент Петър Чобанов би трябвало всички да видят защо ще бъдат изхарчени парите. „Щедростта и разточителността на разноските не всеки път подсигуряват консенсус. Имаме и инфлация, която ще бъде още по-висока, а е подценена в макрорамката на бюджета. Тя най-вероятно ще доближи двуцифрени стойности“, изясни доцент Чобанов. Той посочи, че можем да се надяваме, че инфлацията ще бъде по-близо до 10%, само че не повече.

Доц. Чобанов предложи на ръководещите да помислят за друга кандидатура за началник на Българска народна банка, вместо Симеон Дянков, тъй като човек на такава позиция не трябва да е заплетен в интернационалните кавги.

Според народния представител от Движение за права и свободи не знаем какъв брой са лимитите за разноски от бюджета и дали ще се вместят в събраните доходи. „Можеше да бъде признат в края на предходната година. Не прави положително усещане и нуждата от актуализации през лятото, наподобява, че вършим бюджети за по няколко месеца. Пренасянето на разноски от предния бюджет, в размер на 3 милиарда, не е положително решение, тъй като затруднява разбора на фискалната година“, уточни още националният представител. Той прикани за плавни ограничения когато са нужни.

„Ако осъществим този бюджет, ще се отдалечим от Еврозоната, тъй като има доста дефицити„, счита финансистът.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР