Правителството се огъна пред настояването на ресторантьорите да се свали

...
Правителството се огъна пред настояването на ресторантьорите да се свали
Коментари Харесай

За броени минути Борисов свали и качи ДДС за основните храни

Правителството се огъна пред настояването на ресторантьорите да се смъкна Данък добавена стойност за сектора и разгласи, че от 1 януари 2021 година той става  9% за целия туристически бранш. За това се договориха от сдруженията на хотелиерския и ресторантьорския бизнес с премиера Бойко Борисов.

След срещата от Министерски съвет изпратиха прессъобщение, в което се показва, че от началото на 2021 година налогът ще падне на 9% освен за бранш " Туризъм ", само че и за храни от първа нужда. 

Час по-късно пресслужбата на държавното управление поправя известието, че Данък добавена стойност става 9% за заведения, заведения за публично хранене и развлекателен бранш, категоризирани по Закона за туризма. Второто известие за свалянето на Данък добавена стойност било към този момент в съгласие с Министерство на финансите.

От фотографията на срещата, публикувана от пресслужбата на Министерски съвет, излиза наяве, че финансовият министър Владислав Горанов не е участвал на нея. В диалозите с представителите на хотелиерите и ресторантьорите вземат участие Даниела Дариткова, ръководител на парламентарната група на ГЕРБ, и Деница Сачева, министър на труда и обществената политика.

" Решението е политически риск, само че то е в поддръжка против загубите от COVID-19 в ресторантьорския отрасъл ", съобщи министър председателят Бойко Борисов. „ Правим изключение за вас, тъй като с наша заповед е затворен бранша, нагледно казано. И по този начин е в целия свят. Това може пък да е една мярка, която в следствие да даде положителни резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце “, съобщи Борисов. " С обсъдените промени с намаления Данък добавена стойност, значи, че оборотите и активността на заведенията за хранене и хотелите би трябвало да са 100% на ярко ", сподели още министър председателят.

Борисов акцентира, че финансовият министър е бил мощно срещу. " Искам да го опровергаем в края на годината с повече доходи “, каза премиерът Борисов, обръщайки се към ресторантьорите.

През годините няколко стопански сектора безрезултатно се опитваха да склонят държавното управление да понижи Данък добавена стойност за техните артикули. По-ниска ставка желаеха производители на съществени храни и лекарства. Премиерът Бойко Борисов даже беше заречен на книгоиздателите да понижи Данък добавена стойност за книгите, само че това не се случи. Винаги позицията на държавното управление и финансовите министри е била, че по-ниските ставки ще доведат до повече злоупотреби, само че не и до по-ниски цени и по-голямо ползване.

В момента по-ниска ставка от 9% се начислява единствено за туристическите пакети при хотелските настанявания.

На срещата на ресторантьорите с министър председателят е контрактувано още отсрочване на влизането в действие на измененията в Наредба Н-18 за период от една година, вследствие на което тя ще стартира да работи от 1 март 2021 година

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде предоставено правенето на анкризисен проект, включващ даването на заеми и грантове от ББР с присъединяване на специалисти от бранш „ Туризъм “. Дискутирано е също премахването на критерия за липса на отговорности към страната единствено за 2020 година при кандидатстване за ограниченията за справяне с икономическите последствия от ковид. В момента това условие спъва доста компании да аплайват за антикризисните стратегии на държавното управление като мярката " 60/40 " и евтините заеми, отпускани от ББР. Оказва се, че огромна част от ресторантьорите имат неизплатени осигуровки и налози към бюджета.

Промените, които бяха контрактувани на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат импортирани през днешния ден в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ, показват от държавната пресслужба.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР