Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение в държавните университети.

...
Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение в държавните университети.
Коментари Харесай

Правителството предлага обучението в университет да стане безплатно

Правителството предлага да отпаднат таксите за образование в държавните университети. Това заяви министър председателят Николай Денков на конференция в понеделник. Това би трябвало да стане посредством промени в Закона за висшето обучение.

Предложението важи за образованието за студенти и докторанти, признати в специалности по държавна поръчка, т.е. специалности с места, които страната е решила да субсидира.

По думите на Денков концепцията е смяната да влезе в действие още от втория учебен срок на актуалната академична 2023/2024 година За задачата ще са нужни сред 120 и 150 млн. лева годишно, като за тази година те са обезпечени.

Денков уточни, че с отпадането на таксите държавното управление цели да усъвършенства достъпа до висше обучение за тези студентите, които идват от по-ниски обществени пластове, от по-малки обитаеми места и имат финансови усложнения.

" Основното сега е да сме сигурни, че няма мъдро дете, юноша в България, който да желае да учи в университет и да не може да го направи, тъй като би трябвало да заплаща такси ", сподели Денков.

Освен това съгласно него с отпадането напълно на таксите за докторанти повече младежи ще избират да се развиват в областта на науката и да градят академична кариера.

В момента висшите учебни заведения имат разнообразни годишни такси за образование, като разлики има и сред обособените специалности в един и същи университет.

В Софийския университет " Свети Климент Охридски ", да вземем за пример, годишната такса за студенти, признати по държавна поръчка в компетентност право, за тази академична година е 800 лева В Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " тази такса за студенти първи курс е 1100 лева, a с всяка последваща година става по-малко.

В компетентност логика на психиката и в двата университета таксата е 600 лева Други специалности пък са напълно освободени от възнаграждение.

  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР