Правителството прави инвестиции в българската здравна система. Това обяви социалният

...
Правителството прави инвестиции в българската здравна система. Това обяви социалният
Коментари Харесай

Сачева: Няма нищо предизборно в увеличението на доходите

Правителството прави вложения в българската здравна система. Това разгласи общественият министър Деница Сачева в " Денят стартира ". По оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " до края на декември ще бъдат дадени 120 млн. лв. за лекарите на първа линия против COVID-19.

Договарят се нови 40 млн. лв. за идващото тримесечие. Ще има опция за закупуване на спомагателна техника по оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси, като се договарят 145 млн. евро сега.

Що се отнася до пенсиите те ще бъдат осъвременени с 5% с швейцарското предписание, което ще влезе от юли. Това ще важи за всички.

" Нашето предложение в Закона за бюджета за ДОО е от 1 януари минималната пенсия да стане 300 лв., а оптималната 1440 лв.. А пенсионерите, които ще останат с 300.01 лв. до 369 лв., това са 390 000 души за тях предвиждаме в допълнение да получат еднократно ваучери на стойност 120 лв. за храна. Добавката от 50 лв. продължава до края на месец март 2021 година ", съобщи Сачева.

Увеличаването на пенсиите, минималната заплата и учителските заплати са част управническата стратегия и не са изненада. Няма нищо предизборно, изясни Сачева.

" В момента увеличението на всички тези заплащания и ограниченията, които предлагаме, са по-скоро свързани с Коронавирус рецесията. Същото се отнася и за универсалните детски надбавки ", аргументира се общественият министър.

Промяна в размера на майчинските надбавки няма да има.

" Стимулът сега е по-скоро да се връщат хората на пазара на труда. В момента има потребност, знаете, разнообразни са диалозите по тази тематика - има хора, които биха желали по-бързо да се върнат към пазара на труда, има други, които биха желали да останат повече. В случая политиката, която можем да си позволим е да дадем универсални детски добавки, да създадем тъй че без подоходен тест да се взимат помощите за първи и осми клас. Така че това са политиките, с които ние ще подкрепим фамилиите и децата ", разяснява Сачева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР