Правителството потвърди ангажимента си за увеличаване на възнагражденията на медицинските

...
Правителството потвърди ангажимента си за увеличаване на възнагражденията на медицинските
Коментари Харесай

Ще има засилени проверки в болниците

Правителството удостовери уговорката си за увеличение на възнагражденията на медицинските експерти, само че това ще става последователно, стана ясно след траяли повече от 2 часа договаряния в Министерския съвет, в които взеха присъединяване протестиращите медицински сестри, министър председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маринов, общественият министър Деница Сачева. Маринов бе извикан от премиера поради изнесени от медсестрите данни за надписване на клинични пътеки в лечебните заведения. По този мотив Борисов е заречен засилени инспекции в лечебните заведения.

Протестиращите дефинираха срещата като първа крачка в взаимна работа, която ще продължи по-дълго.

Здравният министър Ананиев е подсигурил, че с подписването на Националния рамков контракт идната седмица ще бъде обезпечен минимумът от 950 лева заплащане за сестрите. Приоритетно ще се работи и за увеличение на приходите на медицинските сестри в общинските лечебни заведения, детските градини и яслите.

Никой от присъствалите на срещата членове на държавното управление не даде изказване пред медиите, а от своя страна протестиращите оповестиха, че събират палатките и си отиват по домовете, само че още в четвъртък още веднъж ще имат среща със здравния министър.

Сестрите упорстват за здравна промяна и незабавна смяна в модела на финансиране, Колективните трудови контракти да станат наложителни, лечебните заведения да подсигуряват заплатите на личния състав, без те да зависят от приходите по клинични пътеки, а в Националния рамков контракт да залегне текст, съгласно който част от приходите в болничната помощ да отиват за заплати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР