Правителството по-рано днес прие решение за създаване на постоянна работна

...
Правителството по-рано днес прие решение за създаване на постоянна работна
Коментари Харесай

Правителството спешно създава специална работна група заради санкциите от САЩ

Правителството по-рано през днешния ден одобри решение за основаване на непрекъсната работна група, която в незабавно да изготви и да поддържа лист на лицата, които попадат и евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати. Работната група ще е с присъединяване на представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на финансите, Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) и Националната организация за приходите (НАП).

Това оповестиха от държавната пресслужба и показаха, че задачата е да се предпазят сдруженията с държавно и общинско присъединяване и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обсега на глобите, наложени на 2 юни 2021 година от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати,

Припомняме, че OFAC наложи наказания cрeщу Вacил Бoжкoв, Дeлян Пeeвcки, Илкo Жeлязкoв.

В листата, който следва да бъде направен, ще бъдат включени:

а) всички физически лица и юридически лица, притежавани, следени или ръководени през последните пет години от лицата, включени в листата на OFAC;

б) всички съдружници, акционери, шефове и членове на органи на ръководство и надзор на юридическите лица от писмен знак „ а “, включени все още и за последните 5 години.

в) всички физически лица и юридически лица, които бъдат открити от ДАНС и Национална агенция за приходите в хода на прилаганите непрекъснати ограничения за идентифицирането на степента на съгласуваност на лица с лицата от листата.

Списъкът ще се разгласява и поддържа на интернет страниците на Министерството на финансите и на Национална агенция за приходите.

ДАНС и Национална агенция за приходите ще подхващат непрекъснати ограничения за определяне на степента на съгласуваност на лица с лицата от листата и оферират на непрекъснатата работна група допълнение на листата при положение, че се откри съгласуваност или изключване от листата на лица при положение, че свързаността е прекъсната.

Министърът на финансите е планувано да следи активността на работната група и дава отговор за резултатите от нейната работа пред държавното управление. Министрите и другите органи на изпълнителната власт пък ще подхващат незабавни ограничения за администрациите и ведомствата, държавните предприятия, комерсиалните сдружения с държавно и общинско присъединяване в капитала и сдруженията, които те управляват, както и други лица, в които упражняват правата на страната, да прекратят връзките си с лицата от листата и да не влизат в нови взаимоотношения.

Правителството цели да се сведат до най-малко рисковете за страната ни в политическо и в интернационално отношение и за българската стопанска система от тези наказания на Съединени американски щати при следващо заледяване на активи в банки на бюджетни организации, държавни сдружения и предприятия, блокиране на интернационалните преводи, изключване и недопускане до присъединяване в интернационалните бизнес покупко-продажби, ограничение на опциите за търговия и други.

Решението се взема, защото все още няма направена нормативна рамка, по която страната да подхваща дейности при положение на наказания, наложени от органи на друга страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР