Правителството отново обявява конкурс за търсене и проучване на нефт

...
Правителството отново обявява конкурс за търсене и проучване на нефт
Коментари Харесай

Правителството обявява нов конкурс за търсене на газ в Черно море

Правителството още веднъж афишира конкурс за търсене и изследване на петрол и газ в " Блок 1-26 Хан Тервел " в дълбоките води на Черно море. Решението за това беше взето на съвещание на Министерския съвет в сряда и е следващият сигнал, че ръководещите считат да заложат на опциите за личен рандеман в България. Преди месец Народното събрание разпореди на енергийния министър да организира договаряния за.Процедурата за " Хан Тервел " не е първата, която се открива, само че до момента интерес не е имало. Заради войната в Украйна и потребността от опция на съветския газ обаче обстановката този път може да е друга. Условия " Хан Тервел " е с повърхност 4032 кв. км и се намира в изключителната икономическа зона на България в Черно море. Разрешението за търсене и изследване ще бъде предоставено за период от 5 години, като Законът за подземните благосъстояния планува опция за удължаването му на три пъти с по две години.

Правителството още веднъж афишира конкурс за търсене и изследване на петрол и газ в " Блок 1-26 Хан Тервел " в дълбоките води на Черно море. Решението за това беше взето на съвещание на Министерския съвет в сряда и е следващият сигнал, че ръководещите считат да заложат на опциите за личен рандеман в България. Преди месец Народното събрание разпореди на енергийния министър да организира договаряния за.

Процедурата за " Хан Тервел " не е първата, която се открива, само че до момента интерес не е имало. Заради войната в Украйна и потребността от опция на съветския газ обаче обстановката този път може да е друга. Условия " Хан Тервел " е с повърхност 4032 кв. км и се намира в изключителната икономическа зона на България в Черно море. Разрешението за търсене и изследване ще бъде предоставено за период от 5 години, като Законът за подземните благосъстояния планува опция за удължаването му на три пъти с по две години.

От бъдещия титуляр се чака да организира нови 3D сеизмични проучвания, да изготви геоложки модел, като дефинира конкурите на перспективни обекти за сондиране, да направи оценка на петролния капацитет и вероятно да прокара един търсещ сондаж. Депозитът за присъединяване в състезанието е 15 хиляди лева

Кандидатите би трябвало да имат чисти доходи от продажби най-малко 150 млн. евро общо за последните три години. Те би трябвало също да разполагат със програмен продукт за анализиране на сеизмичните данни, както и с специалисти, които да проведат изследванията. Неизследван капацитет, само че без триумф. Ограничени изследвания в района са осъществявани сред 2002 и 2007 година от английската Vintage Petroleum. В следствие бяха открити нови процедури, като в едната нямаше подаденди предложения, а в другата интерес демонстрираха няколко компании, само че в последна сметка никоя от тях не внесе документи. Като причина за това беше посочен комплицираният терен.
Реклама
Реално сега изследвания в морето текат само в блока " Хан Аспарух ", който се намира на север от " Хан Тервел ". Процесът там е в много по-напреднал стадий, в това число има направени сондажи. Титуляр е консорциум сред TotalEnergies и OMV Petrom.

Между двата блока и на запад от " Хан Тервел " пък се намира " Хан Кубрат " (преди " Силистар " ), където също имаше несполучливи опити за търсене на въглеводороди. Първото позволение беше обещано на българската компания " Ледербел " през 2011 година, само че то беше анулирано от Върховния административен съд като нелегално издадено. След нов конкурс правата бяха дадени на Shell, като в следствие в плана се включиха австралийската Woodside и испанската Repsol. Разрешението обаче беше със период до 2021 година и сега не участва в регистъра на Министерството на енергетиката, което значи, че удължение не е било поискано.
Свързани публикации Държавно рамо за газа в Черно море 20 юли 2023, 06:00 Защо България не добива природен газ? 4 ноември 2022, 07:26 Газова тресчица в Черно море 11 септември 2020, 11:57
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР