Правителството одобри на днешното си заседание промени в Закона за

...
Правителството одобри на днешното си заседание промени в Закона за
Коментари Харесай

Зелена светлина за националната аптечна карта

Правителството утвърди на днешното си съвещание промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина.

Благодарение на измененията може да бъде въведена Национална аптечна карта. С картата ще се дефинират потребностите на популацията от достъп до медикаменти и ще стане ясно кои са областите, общините и обитаемоте места с дефицит от аптеки.

В Закона за здравното обезпечаване ясно е написан задължението на изпълнителите на здравна помощ да обезпечават на здравноосигурените лица, без да изискват и одобряват от тях заплащане или доплащане, здравната помощ от пакета, обезпечен от бюджета на Здравната каса. Изрично са написани съответните благоприятни условия за приемане на заплащане и доплащане от наложително здравноосигурените лица. Също по този начин се дефинира период за осъществяване от НЗОК на експертизата при скъпоструващи здравна помощ и лекарствени артикули.

Промените обезпечават нормативни предпоставки за събиране на информация за цената на медицинските произведения, които се доставят на българския пазар от трети страни. Също по този начин отговорностите за заявители да подават документи, които могат да се обезпечават служебно посредством взаимоотношение сред административните органи.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР