Правителството на унгарския премиер Орбан систематично подкопава устоите на демокрацията.

...
Правителството на унгарския премиер Орбан систематично подкопава устоите на демокрацията.
Коментари Харесай

Унгария: ерозия на правовата държава


Правителството на унгарския министър председател Орбан систематично подкопава устоите на демокрацията. Европейски Съюз обмисля налагането на наказания против страната, която съгласно мнозина специалисти към този момент е в зоната сред демокрацията и авторитаризма.

Независимият маджарски уебсайт 444.hu излезе предходната седмица със заглавието " Сорос, Сорос, Сорос, Сорос ". Според него, унгарското правителство общува с жителите на равнището на едно петгодишно дете.

Повод за публикацията беше реакцията на унгарското държавно управление на сериозната резолюция на Европарламента към Унгария поради. Унгарският външен министър Петер Сиярто назова резолюцията " отчетът Сорос ", а гласуването - " нова офанзива на мрежата на Сорос против Унгария ".

Без право на глас в Европейския съвет?
Редакцията предлага
Тази гневна реакция е обяснима: както и в тази ситуация с Полша, против Унгария също може да стартира наказателна процедура по смисъла на член 7 от Договора за Европейски Съюз, предусещащ наблюдаване на дадена страна за спазването на върховенството на закона. Ако в хода на този мониторинг бъдат открити тежки нарушавания на настоящото право, на Унгария може да ѝ бъде отнето правото на глас в Европейския съвет.

Едва ли ще се стигне чак до такава степен, само че даже и наблюдението е задоволително неприятно за държавното управление на Орбан. За финален път сходен мониторинг беше извършен преди четири години, когато бяха открити обилни нарушавания на правилата на правовата държавност и демокрацията. През юли 2013 година Европарламентът утвърди с мнозинство доклада на евродепутата Руи Тавареш за Унгария. От това обаче не последваха никакви наказания против Будапеща. Оттогава насам положението на демокрацията и правовата държавност в страната на Орбан се утежни доста. Последните образци в това отношение са оспорваните закони против неправителствените организации и стягането на процедурата за даването на леговище. 

Врагът Сорос и неправителствените организации

В началото на април държавното управление на Орбан одобри небрежно корекция в Закона за висшето обучение, която явно цели закриването на. Правителството на Орбан вижда в него ковачница на фрагменти на Сорос. То приготвя и закон, който ще задължи неправителствените организации да показват във всеки формален документ, че се финансират от чужбина - в случай че дарените средства надвишават избрана сума. 

Един от директните лагери за мигранти по границата със Сърбия

През март т.г. унгарското държавно управление стегна ограниченията за предоставяне на леговище. Докато чакат решение на молбите си, бежанците, в това число и непълнолетните над 14 години, ще бъдат затваряни в така наречен директни зони по границата. Текст от закона разрешава да се приключва неотложно процедурата за даване на леговище за тези бежанци, които не спомагат задоволително на управляващите. Върховният комисариат за бежанците към Организация на обединените нации вижда в новите правила намерено нарушаване на интернационалното право. През последните две години Унгария на няколко пъти стегна правото за предоставяне на леговище. Така да вземем за пример хванатите навътре в страната незаконни мигранти и бежанци могат да бъдат неотложно екстрадирани. Юристи оценяват тези разпореждания също като нарушение на интернационалното право.

От септември 2015 година Унгария съди по бързата процедура всички незаконни бежанци, тъй наречените. Експертите виждат в тази практика нарушение на главните правни правила, на европейското право и правото за даване на леговище. Затова от декември 2015 година против Унгария върви наказателна процедура за нарушение на европейските закони.

Систематично подкопаване на демокрацията

Още с идването си на власт през 2010 година Виктор Орбан и неговата партия Фидес започнаха поход против демократичната и правова държавност. С две трети болшинство в парламента управляващите постоянно формулират законите по този начин, че официално да не нарушават европейското право.

Студенти стачкуват против фактическото закриване на Централноевропейския университет CEU в Будапеща

Такъв е казусът с признатия през декември 2010 година нов медиен закон. Формално той не лимитира свободата на пресата в Унгария, също по този начин публично в страната няма и цензура. Но в това време законът регламентира строго работата на публицистите в обществено-правните медии, които на процедура са превърнати в рупори на държавното управление, защото се управляват и надзирават от правилни на Орбан хора.

Същото се отнася и до правораздаването в страната: единствено официално то е без значение, а в реалност се управлява от Орбан посредством предани нему хора. Да вземем например ръководителката на Националния съвет на правораздаването (унгарския вариант на Висшия правосъден съвет), която има правото да разпределя избрани каузи на определени от нея съдилища. Освен това през 2013 година, с корекция в Конституцията, държавното управление оряза доста правата на Конституционния съд.

В сивата зона

Всичко това дава съображение на доста маджарски и задгранични специалисти да слагат Унгария в сивата зона сред демокрацията и авторитаризма. Виктор Орбан назовава това " нелиберална народна власт ". Той формулира правилата ѝ в своя тирада през 2014 година: в нея има място и за свободи, само че държавните и националните ползи постоянно стоят над правата на жителите.

Вижте и следното видео:
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР