Правителството на Словакия одобри днес забрана за внос на украинско

...
Правителството на Словакия одобри днес забрана за внос на украинско
Коментари Харесай

Словакия забранява вноса на ук | BGNES

Правителството на Словакия утвърди през днешния ден възбрана за импорт на украинско зърно и други хранителни артикули, следвайки сходни стъпки на Полша и Унгария.

Износът на украинско зърно се реализира директно през Европейския съюз за други страни, откакто обичайните черноморски направления на разкъсваната от войната страна бяха блокирани от съветската инвазия.

Но заради логистични проблеми зърното се натрупваше и понижаваше цените, което провокира митинги от страна на локалните аграрни производители, които също по този начин показаха угриженост за сигурността на храните.

" Днес държавното управление утвърди предложение за възбрана на вноса на определени селскостопански артикули и храни от Украйна ", съобщи пред публицисти министърът на земеделието Самуел Вълчан.

Той съобщи, че възбраната, която влиза в действие от сряда, има за цел да отбрани локалния селскостопански бранш, както и здравето на потребителите.

Миналата седмица министерството заяви, че е анализирало проба от украинско зърно и е разкрило " съществуване на пестицид, който не е позволен в Европейски Съюз и има негативно влияние върху човешкото здраве ".

Забраната ще се ползва за разнообразни артикули, в това число зърно, захар, плодове и зеленчуци, вино и мед.

Вълчан акцентира, че възбраната няма да се ползва за украински артикули, които се транспортират директно през Словакия до трети пазари.

В събота Полша и Унгария, които са членки на Европейски Съюз, не разрешиха вноса на зърно и други храни от Украйна. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР