Правителството на САЩ все така настоява усилено за освобождаването на

...
Правителството на САЩ все така настоява усилено за освобождаването на
Коментари Харесай

САЩ искат на свобода задържания в Русия журналист от WSJ

Правителството на Съединени американски щати все по този начин упорства интензивно за освобождението на журналиста на Wall Street Journal Еван Гершкович, арестуван за шпионаж в Русия. Вашингтон следи от близко неговия случай.  Това съобщи в понеделник представителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, представен от " Ройтерс ".

" Настояваме интензивно от момента, в който разбрахме, че репортерът е арестуван, сподели Кърби. Ще създадем всичко допустимо, с цел да върнем Евън вкъщи и Пол Уилън ", сподели Кърби за някогашния американски морски пехотинец, излежаващ 16-годишна присъда в пандиза в Русия по обвинявания в шпионаж, които той и Съединените щати отхвърлят. Ние не си вършим илюзии, че това ще отнеме доста упорита работа, това не значи, че ще заобикаляме това. "

Припомняме, че съветската работа за сигурност ФСБ заяви в четвъртък, че е арестувала Гершкович за събиране на информация за съветска отбранителна компания, която е държавна загадка.
 Задържаният в Русия публицист от WSJ апелира ареста си
Задържаният в Русия публицист от WSJ апелира ареста си

Засега не е планувана дата за чуване по обжалването

Адвокатите на американския публицист от Wall Street Journal апелираха ареста му.

Това е първият случай на арестуван американски сътрудник по обвинявания в шпионаж от Студената война насам.

Вестникът съобщи, че " изрично отхвърля " обвиняванията и изиска освобождението му.

На чуване предишния четвъртък Лефортовският областен съд на Москва бързо постанови Гершкович да бъде арестуван зад решетките два месеца, до момента в който тече следствието.

Днес съдът заяви, че е получил тъжба против ареста на Гершкович, която е била подадена от неговата отбрана. Все още не е избрана дата за чуване по обжалването.

Гершкович беше изпратен в московския затвор Лефортово, който датира от царската ера и е отблъскващ знак на репресиите от руско време.
 Блинкън звънна на Лавров за арестувания публицист от WSJ
Блинкън звънна на Лавров за арестувания публицист от WSJ

Еван Гершкович беше задържан в Русия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също прикани Русия да освободи журналиста.

Пуснете го, настоя той в Белия дом, запитан дали има обръщение за Русия.

Вчера държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън прикани съветския си сътрудник в необичаен телефонен диалог сред двмата дипломати от началото на войната в Украйна неотложно да освободи Гершкович, както и различен арестуван американец - Пол Уилън.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР