Правителството на Република България не възнамерява да отдели бюджет, с

...
Правителството на Република България не възнамерява да отдели бюджет, с
Коментари Харесай

Правителството отказа да задели бюджет за пътна безопасност

Правителството на Република България не има намерение да отдели бюджет, с който да се финансират действия, свързани с предварителна защита на риска за понижаване броя на починалите и ранените при пътно-транспортни катастрофи.

Това излиза наяве от публично писмо до Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) от Министерството на финансите. То е в отговор на входирано в края на октомври от ЕЦТП писмо до Министерски съвет и премиера Бойко Борисов, Министерството на финансите, Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " (ДАБДП) и Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). В него настояването ни бе да бъде обособен бюджет за пътна сигурност в размер на най-малко 1% от настоящия недостиг в бранша. Припомняме, че по данни на АПИ този недостиг възлиза на 3,5 милиарда лева

В настоящето писмо на Министерството на финансите се разяснява, че в проектобюджета на Министерство на регионалното развитие за 2021 година са разчетени спомагателни средства, които биха могли да бъдат ориентирани към настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. На 12 ноември 2020 година министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова заяви в изявление за БНР, че в бюджета за 2021 година са планувани 110 милиона лв. повече за настоящ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа.

В същото време на 26.10.2020 година Министерският съвет със свое Решение 775 одобри Национална тактика за сигурност на придвижването по пътищата в Република България за интервала 2021 – 2030 година, както и План за деяние 2021 – 2023 година с приложения към него. В тактиката е записано, че измежду областите на влияние са " Развитие на толерантни към човешките неточности пътища, осигуряващи универсална подвижност при метода „ безвредна система “ и смекчаващи рисковете на градската среда. Безопасна употреба на съществуващата пътна инфраструктура, посредством: идентифициране броя и мястото на случаите по вид консуматор на пътя; разбор на риска за всяка група потребители; определяне на рисковите сектори с оглед предприемане на коригиращи мерки; осъществяване на оценка на сигурността и използване на потвърдени инженерни решения; ръководство на скоростта в процеса на планиране и употреба на пътната мрежа ", а също и " Обективна оценка на съществуващата организация на придвижване и развиване на интелигентни транспортни системи за ръководство на трафика. ".

В програмата са заложени и други действия, свързани с предварителната защита, само че на всички е ясно, че такава може да се реализира единствено с обособен бюджет.

До сегашния миг пътната сигурност в България за последните 10 години е разполагала с нула лв. бюджет. Затова и постигнатите резултати са прекомерно незадоволителни и страната ни постоянно е на едно от първите места по брой починали и ранени в резултат на произшествия на пътя.

ЕЦТП смята и остава с чувството, че институциите в България не схващат задоволително добре значимостта на това да се обезпечат целенасочени средства за повишение на пътната сигурност, което е тематика друга от средствата за настоящ ремонт и поддръжка. Посочените в Националната тактика превантивни ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати, няма по какъв начин да се осъществят без целенасочени инспекции от специалисти и без използването на съвременни технологии. Смятаме, че това е верният път, по който би трябвало да се върви, с цел да се реализира задачата на " Визия нула - без починали на пътя ". Припомняме също, че съгласно настоящата политика на Европейски Съюз се смята, че гибелта на пътя е неприемлива цена за подвижността в XXI в. Ето за какво ЕЦТП приканва българският парламент да не приема бюджет за 2021 година, в който няма ясно дефинирани средства за пътна сигурност. В противоположен случай това доста ще усложни работата на институциите по осъществяване на заложеното в тактиката, което без подозрение ще коства още човешки животи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР