Правителството на националното съгласие (ПНС), което контролира Триполи, обяви в

...
Правителството на националното съгласие (ПНС), което контролира Триполи, обяви в
Коментари Харесай

Руско издание: Позициите на Халифа Хафтар в Либия отслабват

Правителството на националното единодушие (ПНС), което управлява Триполи, разгласи в понеделник, 18 май, нова огромна победа над Либийската национална войска (ЛНА), ръководена от фелдмаршал Халифа Хафтар. Сред трофеите в превзетата военна база Ал Уатия е и система за противовъздушна защита " Панцир ", която е била доставена на Хафтар от Обединените арабски емирства. Веднага по-късно ПНС разгласи желанието си да показа на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации доказателства за нарушение на интернационалното оръжейно ембарго върху Либия „ от обособени страни “, написа съветското издание " Коммерсантъ ".
„ С горделивост оповестяваме, че нашите сили освободиха военната база на Ал Уатая от незаконните групировки. Базата ще бъде друга свободна точка на западния бряг (на Либия). Ние имаме цялостен надзор над базата. Този триумф не значи завършек на борбата, само че ни приближава до огромната победа “, съобщи ръководителят на ПНС Файез Сарадж в понеделник, обявявайки завладяването на авиобазата, стояща на 130 км югозападно от Триполи, покрай границата с Тунис. Базата е в ръцете на Либийската национална войска (ЛНА) от 2014 година
Припомняме, че за властта в Либия се борят две съществени сили - държавното управление на националното единодушие, основано в Триполи и Либийската национална войска, която стои зад кабинета в Тобрук. През април предходната година силите на Хафтар започнаха офанзива против Триполи, само че не можаха да завладяват града, макар доближиха до предградията на либийската столица. От декември Турция дава военна поддръжка на ПНС въз основа на публично съглашение, подписано с Триполи. Анкара стартира да трансферира в Либия освен свои военни съветници, само че и сили от сирийската съпротива. ЛНА разполага с поддръжка от Египет и ОАЕ.
Триполи също твърди, че наемници от Судан, Чад, Сирия и съветската наемническа група " Вагнер " се бият на страната на силите на Хафтар.
В края на април фелдмаршал Хафтар разгласи, че поема цялостната власт в страната, само че с цел да осъществя проекта си не с думи, а в дейности, той първо би трябвало да откри надзор над Триполи.
Битката за Ал Уатая продължава от средата на април; Силите на ПНС направиха най-малко три опита да щурмуват военновъздушната база. Последната борба стартира в понеделник сутринта с солидни въздушни удари, последвани от сухопътна интервенция. Сега Триполи възнамерява да нападна силите на ЛНА в село Тархун, на 80 км южно от либийската столица.
Силите на ПНС настояват, че след завземането на въздушната база са разкрили хранилища с муниции, оръжие и военна техника, в това число съветската ракетна система за противовъздушна защита " Панцир ", която е влезнала в Либия през ОАЕ. Миналия уикенд Триполи заяви за унищожаването на още две сходни системи за Противовъздушна отбрана.
От своя страна, представители на командването на ЛНА нарекоха загубата на въздушната база „ планувано тактическо оттегляне без загуби, а не бягство “. По думите им хиляда транспортни средства, бронирани транспортни средства, самолети, системи за противовъздушна защита и една полева болница са изтеглени от базата, а силите на ПНС не са разкрили в нея нищо друго с изключение на развалени системи за противовъздушна защита и скрап от самолети, които лежат там от 1980 година. Подчертава се, че " базата няма военно значение сега ". Говорителят на ЛНА Ахмед Мисмари обаче се дистанцира от тези изказвания.
„ Ако базата нямаше военно значение тогава там нямаше да има " Панцири ". Западният фронт на силите на Хафтар наоколо до Триполи се поддържаше в тази база; от него хеликоптерите и дроновете правиха удари. Сега Хафтар съвсем изцяло загуби надзор над западната част на Либия и опцията да отреже ПНС от границата с Тунис, и по този начин блокадата на Триполи към този момент не може да бъде осъществена. Единственото, което остава да се направи от ПНС, с цел да подсигури Триполи, е да превземе Тархун “, съобщи пред „ Коммерсантъ “ Кирил Семенов, специалист от Руския съвет по външните работи.
Експертът означи също, че за разлика от Турция, която систематично извършва проекта си за поддръжка на Триполи, ОАЕ са доставили системите " Панцир " за Ал Уатая прекомерно късно.
След като завладя базата, външното министерство на ПНС даде обещание да показа на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации доказателства за нарушавания на оръжейното ембарго в Либия от обособени страни, подкрепящи ЛНА. Говорителят на външното министерство на държавното управление в Триполи Мохамед Джиблави акцентира, че документираните доказателства „ биха смутили последователите на Хафтар, изключително ОАЕ, Египет и Йордания “. Според него ПНС към този момент е съумял да спре „ поддръжката на силите на Хафтар от страна на Франция “, когато предходната година бяха разкрити обстоятелства към продажбата на френски противотанкови ракетни системи Javelin от армията на европейската страна. В същото време министърът на външните работи на ПНС Мохамед Сияла даде обещание, че нарушаванията на силите на Хафтар ще бъдат прегледани в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и комисиите за налагане на наказания.
Въпросът за спазването на оръжейното ембарго против Либия е един от най-тежките диспути в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Всяка от страните в спора се оплаква от нарушавания на ембаргото. Само предходната седмица министрите на външните работи на пет страни - Египет, Кипър, Гърция, Франция и ОАЕ - осъдиха намесата на Турция в либийския спор и приканиха Анкара да се съобрази с оръжейното ембарго и да спре прехвърлянето на непознати бойци от Сирия в Либия. Почти по същото време министър председателят на държавното управление в Триполи Файез Сарадж съобщи в изявление за италианския вестник Corriere della Sera, че военноморската интервенция на Европейски Съюз ИРИНИ дава преимущество на ЛНА, защото нейната зона на деяние е Средиземно море, до момента в който силите на Хафтар получават оръжие и муниции „ по суша и по въздух ".
В успеваемостта на интервенцията се усъмни в Москва, макар че точно Русия постоянно е упреквана, че доставя оръжие на силите на Хафтар. Обвиненията против Москва също идват от Триполи и от Анкара. Освен това, точно с Турция при започване на годината Русия се опита да откри компромис сред силите на ПНС и ЛНА. Техният проект за преустановяване на огъня, както и споразуменията, реализирани след интернационалната конференция за Либия в Берлин, по този начин и не бяха изпълнени.
Прави усещане, че в понеделник, след провалянето на ЛНА и успеха на ПНС, президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган взеха решение да обсъдят по телефона обстановката в Либия и Сирия.
„ Беше маркирана нуждата от бързо обновяване на примирието и междулибийски разговор въз основа на решенията на Берлинската интернационална конференция от 19 януари, утвърдени с резолюция 2510 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации “, се споделя в изказването на Кремъл.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР