Правителството на Литва днес постанови да понижи нивото на дипломатическото

...
Правителството на Литва днес постанови да понижи нивото на дипломатическото
Коментари Харесай

Литва гони руския посланик

Правителството на Литва през днешния ден постанови да намали равнището на дипломатическото представителството на Руската федерация в страната, което значи, че посланикът на Москва (Алексей Исаков) във Вилнюс ще би трябвало да напусне балтийската република, съобщи литовското издание Делфи.

" Реагирайки на съветската военна експанзия против суверенна Украйна и на осъществените от съветските въоръжени сили закононарушения в разнообразни окупирани украински градове, в това число и в Буча, държавното управление на Литва реши да намали равнището дипломатическото посланичество на Руската Федерация. Във връзка с това посланикът на тази страна ще би трябвало да напусне Република Литва ", съобщи външният министър на Вилнюс Габриелюс Ландсбергис.

Дипломат номер едно на Литва също сподели, че в скоро време посланикът на Вилнюс в Москва (Ейтвидас Баярунас) ще се върне в родината си.

Министърът добави, че държавното управление ще затвори и генералното консулство в морското пристанище Клайпеда.

Малко по-късно в понеделник външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс съобщи, че страната му ще редуцира равнището на дипломатическите отношение с Русия. " Ние ще редуцираме дипломатически си връзки с Руската федерация. Ще съобщим за съответните решения откакто те бъдат разисквани и признати ", уточни още той.

Реагирайки на новината, външното министерство на Русия съобщи, че ще предприеме ответни ограничения. " Много скоро ще разберете какъв ще бъде нашият отговор, сподели формалният представител на външнополитическата централа на Москва Мария Захарова ", съобщи РИА Новости.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР