Правителството на Кирил Петков е изготвило първи изцяло нов закон

...
Правителството на Кирил Петков е изготвило първи изцяло нов закон
Коментари Харесай

Нинова се похвали с готов закон за колекторските фирми

Правителството на Кирил Петков е изготвило първи напълно нов закон - за колекторските компании, като още през днешния ден той ще бъде импортиран в Народното събрание. Това заяви вицепремиерът Корнелия Нинова, която неведнъж е упорствала за приемането му. По думите ѝ това ще стане факт, защото текстовете са съгласувани с обединенията в ръководещата коалиция.

" Досега тази материя не е уреждана. Много пъти е юридически опит този закон да бъде одобряван и обсъждан в Народното събрание и някак постоянно се е препъвал, позволявам, в доста основни стопански и финансови ползи. Става въпрос за оборот към 4 милиарда лв. ", разяснява Нинова. Освен сред съдружните сътрудници той е разискван с потребителски организации и омбудсмана Диана Ковачева.

Основните параметри в закона са:

- компаниите няма да имат право да желаят по-голяма сума от първичното обвързване и законната рента за забави

- компаниите ще подлежат на регистрация, като би трябвало да имат капитал от 500 хиляди лева

- би трябвало да са с направена застраховка " Професионална отговорност ", която да покрива възможни нанесени щети

- в управлението би трябвало да са неосъждани лица или такива, против които не се водят наказателни дела

- да уведомят длъжника преди дейности и да го поканят непринудено да извърши задължението, като той има право да оспори търсенето

- задължени са да не звънят от 20 ч. до 7 ч., както и в почивни и празнични дни, а последващо позвъняване да е след два дни

- да не се облепва информация за отговорностите на публични места или в домовете на хората

При несъблюдение се плануват санкции за физически лица от 5000 до 15 000 лв., а за юридически и еднолични търговци - от 10 000 до 50 000 лв..

" Законопроектът има за цел преустановяване на неприятните практики в работата на сдруженията за събиране на вземания, като се вкарват строги и ясни правила и ограничавания, забраняващи натиска над жителите. С него се цели да се реализира изсветляване на работата на колекторските компании и действителен баланс сред опциите на кредиторите за търсене на отговорности по легален, контролиран метод, тъй че да подсигуряват транспарантна и добросъвестна работа и безапелационна отбрана на човешките права и достолепие на потребителите ", е записано в решението за одобрение на законопроекта.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР