Правителството на германския канцлер Ангела Меркел прие нови регулации, които

...
Правителството на германския канцлер Ангела Меркел прие нови регулации, които
Коментари Харесай

Германия ще защитава по-строго стратегически компании от чужди придобивания

Правителството на немския канцлер Ангела Меркел одобри нови регулации, които му разрешават да блокира пазаруването на компании от задгранични вложители, най-много от китайски компании.

Още по тематиката
В официалното съобщение след срещата няма текстове за битка с протекционизма в комерсиалните връзки и климатичните промени

Срещата сред Пекин и Брюксел може да се организира по-рано тази година

Доналд Тръмп може да провокира световна криза, предизвестяват експортьори

Берлин предизвестява, че изолационизмът ще коства загуба на напредък и работни места и в двете стопански системи

Берлин се стреми да отбрани основни браншове от домогванията на Китай

, оповестява. Ограничението е ориентирано против вложители отвън Европейския съюз и е предизвикано от опасения, че Китай се възползва от отворения пазар на Германия.

е влязат в действие, когато се разгласяват в държавния вестник.

" Ние оставаме една от най-отворените стопански системи в света, само че също по този начин сме длъжни да осигурим почтени условия за съревнование, " разяснява в изказване икономическият министър Бригите Циприс. " Ние изискуем това на нашите компании, които постоянно се съревновават с по-затворени стопански системи от нашата, " прибавя още тя.

Но разговорът сред Министерството на стопанската система и немската индустриална асоциация BDI продължава към този момент няколко месеца. Председателят на BDI - Улрих Грило, упрекна държавното управление в първи проблясъци на протекционизъм още през ноември предходната година. Според него немският бизнес ще пострада, в случай че се повдигнат бариери, и предлага да се обезпечи взаимност във опциите за придобивания от страна на немските компании на китайския пазар.

Нуждата от нови регулации

Досега държавното управление на Ангела Меркел имаше властта да блокира покупко-продажби единствено за придобиване на компании от отбранителната промишленост, компании за IT сигурност и обработка на класифицирани от страната документи.

Новите правила засягат браншове, които евентуално заплашват сигурността на сериозни за Германия услуги, като лечебни заведения, летища, енергийни мрежи, нуклеарни централи, водни източници, мобилни мрежи. Новоприетите правила ще защищават такива инфраструктурни компании от неевропейски вложители, като срокът на държавното управление за разглеждане на договорката се усилва до четири месеца.

Миналата година продажбата на немския производители на роботи Kuka - една от най-иновативните компании в страната, на китайския производител на уреди Midea за 4.5 милиарда евро провокира опасения, че азиатската страна получава достъп до основни технологии, само че по едно и също време с това Пекин защищава своите компании от задгранични вложители.

По-рано тази година немският стопански министър отдръпна единодушието си за покупката на производителят на чипове от ния за сигурността. Министерството на стопанската система проверява и продажбата на бизнес с осветителни тела на Osram на група от китайски вложители.

Промяна и за Европа

Миналия месец водачите на Европейски Съюз се съгласиха да следят вложения, които идват от китайски държавни компании. Макар че страни като Швеция оповестиха подобен вид политика за близка до протекционизма, Франция, Германия и Италия желаят Европейски Съюз да блокира китайски вложения. Първоначално концепцията за европейски механизъм, който да стопира евентуално застрашаващи за страната непознати вложения, беше препоръчан от френския президент Макрон на първата му среща с европейските водачи. Тяхната мотивация частично е, че Китай прави точно това за непознатите вложители.

Европейското законодателство и сега разрешава на държавните управления да отхвърлят задгранични вложители, само че новото предложение е спомагателни стопански критерии да бъдат прилагани със съдействието и под наблюдението на Европейската комисия.

Тази нова политика идва единствено няколко дни след срещата на Г-20 в Хамбург, където водачите на най-развитите страни се съгласиха да се борят против протекционизма. Сключеното съглашение включва възстановяване на някои нечестни търговски практики, както и прави оценка потребността от законни принадлежности за отбрана на търговията.

В същото време министър председателят на Англия - Тереза Мей, разгласи, че обмисля да предложи сходни ограничения против задгранични вложители, в случай че договорката заплашва националната сигурност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР