Правителството на България защитава и ще продължи да защитава правата

...
Правителството на България защитава и ще продължи да защитава правата
Коментари Харесай

Двама вицепремиери скочиха на сръбското изсъскване

Правителството на България пази и ще продължи да пази правата на българските общности зад граница, освен в Сърбия. Това е и един от главните цели на Министерството на външните работи, оповестиха в особено изказване от пресцентъра на министерството на Екатерина Захариева.

По отношение на Република Сърбия България не упорства нищо повече от това страната да съблюдава конституцията и законите си във връзка с малцинствата, както и уговорките си в границите на предприсъединителния развой.

Изявлението беше оповестено откакто сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич включи България в изострен коментар. В изявление пред РТС, където обсъждаше спора сред Сърбия и Черна гора, Дачич порица напъните на страната за запазване на българското малцинство в Сърбия.

По думите му то било малочислено - 0,26% от популацията, само че все пак на всяка среща на Европейския съюз България поставяла въпроса за правата на сънародниците ни.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов също реагира на изказването. В профила си във фейсбук. Той написа, че "българската страна няма да спре да пази правото децата на нашите сънародници да учат с учебници на български език. Няма да отстъпи от условията за съблюдаване на всички свободи и права, които се поставят на българското национално малцинство в прилежаща Сърбия ".

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР