Правителство, подкрепяно от четири парламентарно представени партии с петима вицепремиери

...
Правителство, подкрепяно от четири парламентарно представени партии с петима вицепремиери
Коментари Харесай

А отбор: Кирил Петков представи кандидатите за министри

Правителство, подкрепяно от четири парламентарно показани партии с петима вицепремиери предлага мандатоносителят " Продължаваме промяната ". Заявката е, че персоналният състав оформя " А тима на България " поради предварителното условие министрите и техните заместници да имат безупречна известност и потвърдена подготвеност в региона, която следва да ръководят.

Днес претендентът за министър председател, излъчен от първата политическа мощ, Кирил Петков показа публично претендентите за министри. Изненада в листата е министърът на културата - артистът Атанас Атанасов, станал прочут с това, че преди години възвърне читалището в селото на баба си и дядо си и от този момент провежда фестивал на сцената му.

Ето окончателния лист:
От окончателната структурата на проектокабинета се вижда, че министър председателят и вицепремиерите на " Продължаваме промяната " получават надзор върху държавни структури от други ведомства. Петков взима на персонален надзор Агенцията по горите и Агенцията по храните, а Василев - еврофинансирането на земеделието. При вицепремиера по дейно ръководство Калина Константинова пък отиват " Български пощи ", ГРАО и Агенцията по вписванията. От ресорите на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова като вицепремиер и министър на стопанската система е изведен военният холдинг " Терем ", само че пък остава задължението да закрие Държавната петролна компания, която по този начин и не реализира концепцията на кабинета " Борисов " за създаване на верига държавни бензиностанции

Всички номинации за министри ще бъдат разисквани със законните представители на мандатоносителя, като политическата отговорност за тяхното назначение се носи от Коалиционния сътрудник, който ги е предложил. Зам.-министрите ще се назначават от премиера по предложение на отрасловия министър. Това е записано в съдружното съглашение на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " с изискването, че тези инспекции ще се вършат до момента в който не бъдат признати промени в законодателството.

Лидерите на четирите партии, които имат намерение да ръководят в коалиция през идващите четири години, подписаха документа през вчерашния ден.

Предварителното изискване на " Продължаваме промяната " към участниците в изпълнителната власт е нулева приемливост към корупцията и експертен капацитет, безупречна известност и потвърдена подготвеност в региона, в която са препоръчани за предопределение. Право на отрасловите министри ще е да дефинират състава на политическите си кабинети, само че останалите съдружни сътрудници ще могат да оферират по един консултант, който да дава отговор на същите условия..

Четирите партии са се разбрали, че назначенията на регионалните шефове и заместител регионалните шефове ще стават в съотношението, в което са показани в Народното събрание.

Кандидатите за организации и бордове ще минат инспекция в Национална агенция за приходите и ДАНС

Кандидатите да оглавят държавни и изпълнителни организации, комисии, да вземат участие в бордове на държавни предприятия и други институции на изпълнителната власт ще се назначават след координиране с министър-председателя и след инспекция на Националната организация за приходите и Държавната организация Национална сигурност.

В документа е записано, че съдружните сътрудници се съгласяват, че броят на членове на органите за ръководство и надзор в обществените предприятия ще бъде редуциран до законовия най-малко, доколкото това е допустимо.

Кадрова политика в самостоятелните регулаторни органи, както и органите, които отчасти или напълно се избират от Народното събрание, също ще бъде единна, гласи текстът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР