Правителственият самолет Фалкон“ с екип от Военномедицинската академия замина за

...
Правителственият самолет Фалкон“ с екип от Военномедицинската академия замина за
Коментари Харесай

Спартанът се счупи, спешно пращат правителствения Фалкон за пребития българин


Правителственият аероплан „ Фалкон “ с екип от Военномедицинската академия отпътува за Северна Македония, с цел да транспортира до България нападнатия в Охрид Християн Пендиков. Пострадалият секретар на организацията „ Цар Борис III “, който нощес беше атакуван и пребит, ще бъде настанен във ВМА. Транспортирането му у нас е по предписание на министър-председателя Гълъб Донев.

Първоначалният проект бе Пендиков да бъде превозен с боен аероплан " Спартан ", само че заради щета се е наложила смяна.

По-рано държавният глава заяви за готовността на страната ни да провежда евакуацията на Пендиков и да обезпечи неговото лекуване. Президентът осъди остро системните нарушавания на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на ненавист към тях, резултат на която е нападението против Християн Пендиков в Охрид. 

Радев още веднъж ще сложи на вниманието на държавните и държавни ръководители в EС, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония. А Министерството на външните работи привика посланика на Северна Македония след нападението над секретаря на българския клуб в Охрид. В позиция на министерството се показва, че казусът е  " индикативен образец за тежките последствия от систематичното неявяване на съответна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, в това число по повод невъзможността да извърши собствен главен ангажимент - да подсигурява сигурността на личните си жители. “

По-рано журналистът Атанас Величков заяви пред Euronews Bulgaria, че причината за побоя над Християн Пендиков е в това, че той се самоопределя като българин. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР