Правителствата надцениха заплахата, казва доц. Андрей Чорбанов от БАН в

...
Правителствата надцениха заплахата, казва доц. Андрей Чорбанов от БАН в
Коментари Харесай

Ваксина скоро няма да има

Правителствата надцениха опасността, споделя доцент Андрей Чорбанов от Българска академия на науките в изявление за вестник " СТАНДАРТ "
- Доц. Чорбанов, какви са прогнозите за излизането на първата ваксина срещу ковид - без значение дали тази, която вършиме в България, или в чужбина? Особено като се има поради натискът от държавните управления?
- Натискът от държавните управления имунизацията да бъде подготвена бързо е значителен, само че това, което приказват админите, е много надалеч от действителността. Нито един сериозен академик няма да Ви обещае краткосрочно разкриване на ваксина. Прототипите могат да бъдат подготвени бързо, нашият да вземем за пример ще стане още през късната есен, само че значителното са тестванията, които би трябвало да дадат преценката по какъв начин работи имунизацията, безвредна ли е и дали не оказва странични резултати. Те могат да бъдат както краткосрочни, по този начин и дълготрайни. Няма по какъв начин да има ваксина по-рано от година и половина. Първоначално ние ще тестваме лимитирани групи, и то от здрави хора, откакто приключим с тестванията върху животни. Става дума за доброволци, които ще бъдат тествани за възможна токсична реакция. След това групите ще се уголемяват - ще влизат и възрастни хора, и такива от рискови групи. На последния стадий към този момент ще проверим каква е заболеваемостта по отношение на броя на ваксинираните.
- Доста са изказванията, че тъй като у нас множеството хора са ваксинирани с БЦЖ-ваксина, това понижава разпространяването на Ковид-19. Така ли е?
- Това към този момент е нечиста сделка, което обаче в медицината не е неприятна дума. Просто е изказване, което не е изцяло тествано. БЦЖ-ваксината дава доста мощен клетъчен имунитет. В Холандия, където тези имунизации не са били наложителни, започнаха да ги вършат на младежи, и откриха, че дават позитивен резултат. Но не е несъмнено, че да вземем за пример 40 години, откакто си бил ваксиниран с БЦЖ-ваксина, тя към момента работи.
- Има ли в действителност клетъчен имунитет от Ковид-19, появиха се разнообразни изявления?
- Клетъчен имунитет има, няма хуморален.
- А следва ли втора вълна на болестта?
- Едва ли. Наблюдаваме едни и същи данни от пика през март, според от тестваните. Хоспитализираните хора, които са с тежка форма на Ковид-19 също като % са на едно и също равнище. Интензивните отделения не са натоварени. Няма влошена обстановка, в случай че не броим клъстърната болест в домовете за възрастни хора. Ако ревизирате случаите на болни и умряли от пневмония предходната година, евентуално ще видите много сходни числа.
- Това значи ли, че държавните управления надцениха опасността и блокираха безпричинно стопанската система?
- Твърдо я надцениха. При това, множеството международни държавни управления. Не трябваше опасността да се неглижира, само че трябваше да се пазят единствено хората от рисковите групи. Административният напън на всички места по света бе прекомерно мощен, управляващите се уплашиха.
- В този смисъл присъственото започване на образователната година с маски в коридора и без маски в клас какво решение е?
- От моя позиция маските са непотребни.
- А офертите за бактерицидни лампи, които учебните заведения получават?
- Някой се пробва да завоюва пари, както и с PCR-тестовете, които действително костват сред 6 и 9 $. Лампите са две разновидности. Едните озонират, само че те не би трябвало да се употребяват наоколо до хора, тъй като това разрушава имунитета, провокира спомагателни болести, може да обиден кожата, очите, лигавицата. При тях се освобождават по този начин наречените дейни радикали, а всички знаем какви старания поставя светът, с цел да се борим с тях. Мястото на тези лампи е в хранилища, не при деца и учители.
Вторият тип пък работят единствено в случай че са доста покрай индивида, т.е. също няма смисъл да участват в класна стая с двайсет и повече деца.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР