Правителствата на ГЕРБ структурираха проекта за газовата връзка с Гърция

...
Правителствата на ГЕРБ структурираха проекта за газовата връзка с Гърция
Коментари Харесай

Христо Казанджиев: ГЕРБ структурира проекта за интерконектора извън контрола на държавата

" Правителствата на ГЕРБ структурираха плана за газовата връзка с Гърция отвън контрола на страната ".

Това съобщи пред БНР енергийният специалист Христо Казанджиев и цитира депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай, съгласно който, в случай че е била структурирана като систематична връзка, интерконекторът щеше към този момент да е подготвен :

" Но той беше структуриран като търговски план, в който взе участие България с 50% , а останалите са отвън нейния надзор и заради тази причина контролът на страната е най-малък. Това, в допълнение с избрани стъпки за запразване на позициите на " Газпром " в България, повлияха отрицателно за построяването на тази газова връзка ".

По думите му ползата е основно на България, само че той не се е осъществил, тъй като " поредност от държавни управления, " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и БЕХ работят против ползите на страната и работят като дъщерни компании на " Газпром ":

" Имаме съществено съображение да считаме, че има нерегламентирани практики за влияние върху управителни фрагменти от  " Булгаргаз ", от " Булгартрансгаз " и от БЕХ, това е в областта на догатките, само че резултатите са показателни ". 

Според специалистът е значимо да се наложат правила за работа в фирмите към БЕХ :

" Онова, което би трябвало да се направи, е не да се сменя изпълнителният шеф на смесената компания, тъй като това е извънредно мъчно и неефективно, тъй като той извършва избрани разпоредби на ръководещите органи. Трябва неотложно " Булгаргаз " да предяви условия към компанията, както беше оповестено има подписан контракт сред смесената компания и  " Булгаргаз " за доставки на природен газ, и  " Булгаргаз " да стартира да си търси неустойки за несъблюдение на контракта. ... Да претендира неустойки и погасяване на последици и посрещане на отговорности от страна на смесената компания ".  

Той акцентира, че огромният проблем е, че през 2017 година държавното управление на Бойко Борисов е предоставило освобождение от отговорност заради съществуване на форсмажорни условия на смесената компания :

" Забележете, че във времето, когато стартира построяването на " Турски поток ", смесената компания претендира за възникването на форсмажорни условия, свързани с реализацията на плана (за газовата връзка с Гърция - б.р.), когато и стартира това отсрочване на построяването му ".  

Казанджиев заключи, че е нужен самостоятелен одит от ДАНС, с цел да се дефинира какви би трябвало да са стъпките за ускорение на плана за интерконектора с Гърция.

Интервюто на Снежана Иванова с Христо Казанджиев в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР