Правителствата и институциите ще бъдат подложени на изпитания от значителни

...
Правителствата и институциите ще бъдат подложени на изпитания от значителни
Коментари Харесай

2019 година – годината на подредения хаос

Правителствата и институциите ще бъдат подложени на тествания от обилни провокации през идващото десетилетие, защото интернационалният ред се преструктурира.

Всички форми на ръководство във всеки район ще се сблъскат с възходящото напрежение както във вътрешен проект, по този начин и в интернационален. В кратковременен проект тези световни трендове ще усилят опасността от всички типове тероризъм и способността на асиметрично мощните държавни и недържавни участници да повлияят неподходящо на интернационалния ред и световния баланс на силите.
Напрежението нараства, тъй като жителите по света повдигат въпроси за връзката сред държавните управления и самите тях. Социалният контракт, който съществува сред обществото и държавното управление, се разпада, защото хората изискват повишение на равнището на сигурност и разцвет. Естествено, тук става дума най-вече за развитите страни, макар че тази година обществени вълнения се развихриха в страни като Ливан, Иран, Чили.
Глобализацията значи, че вътрешните условия се оформят във все по-голяма степен от протичащото се в чужбина.
Нарастващият популизъм на Запад заплашва интернационалния ред, който се ръководи от правилата на правовата страна. Това е общоприетата констатация. Само че има много разнообразни аршини, употребявани от някои от най-развитите страни, при чието използване те не помнят правото и издигат ползите си – които считат за висшо начало – преди всичко.
Напрежението сред ръководещите елити и техните жители трансформира световната геополитика. Съединени американски щати, чиято нова политика президентът Доналд Тръмп разкри в късата, само че ударна фраза America first, считат, че тяхното намаляване би означавало по-малък акцент върху правата на индивида и поддържането на световния ред.
Доколкото Америка не желае да види, че еднополюсният свят е дебалансиран, Вашингтон се тормози от детронирането си от позицията „ Ние сме №1 “ и се вглежда с терзание в властническите, съгласно нея, Русия и Китай. Излизането от матрицата на двуполюсния свят, случило се преди 30 година, не беше последвано от нужните геополитически промени. Поради което отдръпването, следено в последно време, на Съединени американски щати от някои основни горещи точки по света, рискува да усили вероятността от спорове сред районни сили като Индия и Пакистан, Иран и Саудитска Арабия. Оформя се един интернационален ред, състоящ се от конкуриращи се „ сфери на ползи “.

EС потегля към действително нужни промени

За първи път отпред на Еврокомисията е жена – германката Урсула фон дер Лайен. Нейната „ кошница “ от задания, на които би трябвало да откри решение, е много тежка. В стопански проект съюзът на 27-те не е в чудесно здравословно положение. По отношение на провокациите пред Брюксел – геополитически, софтуерни и индустриални – Европейски Съюз би трябвало да стартира да мисли огромно. Новият висш представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел има за задача да излезе от безвремието на „ обща външна политика “ и да я осъществя на процедура. Защото това, което му завеща Федерика Могерини, напълно не буди аплаузи.
Стартът на новата Европейска комисия се забави с един месец и стартира на 1 декември. До това се стигна заради предлагането за еврокомисари на неподготвени за тежкото съревнование състезатели от редица страни, в това число и Франция.

Фон дер Лайен заложи репер за преобразяване на Европа в зелен континент. Това ще изисква доста съгласуваност, средства, икономическо и обществено преструктуриране. Европа доста постепенно и мъчително се движи към полагащото ѝ се място на международна мощ. Това може да се осъществя единствено, в случай че бъде загърбен егоцентризмът.
Референдумът за Брекзит от 2016 година и възходящата известност на крайнодесните националистически политически партии в Западна Европа накараха доста наблюдаващи да слагат под въпрос дълготрайната жизненост на обединена Европа. Вследствие на президентските избори през 2016 година мнозина бяха загрижени, че европейските крайнодесни политици като Марин льо Пен ще завоюват изборните съревнования в страните си.
Повишаването на етническото, демографското и икономическото напрежение ще затрудни европейската интеграция. Освен това европейците би трябвало да отстранят структурните проблеми в институциите на Евросъюза.

Тероризмът е тук и в този момент

Гражданската война в Сирия стартира през март 2011 година Под въздействието на Арабската пролет. Но безредният протест против властническото ръководство не покълна в сирийската земя. През март Доналд Тръмп разгласи цялостната победа над „ Ислямска страна “ – 100% от следените от ИД територии към този момент били свободни.
Да, но… Не е по този начин.
Тръмп на процедура повтори „ героичния “ жест на Джордж Буш младши, който тържествено застана пред банер с надписа „ Mission accomplished ” на борда на самолетоносача „ Ейбрахам Линкълн “ на 1 май 2003 година Мисията в Ирак имаше за цел да … показва мощ, а не да взема решение дълбоки проблеми. Днес сме 2019 година Ирак продължава да не е място за разходки, нали?
В Сирия джихадистите на ИД също не са изчезнали. Всъщност Сирия се трансформира в миксер, в който Съединени американски щати, Русия, Турция, Иран и така нататък утвърждават наличието си в Близкия изток.
Придруженият с принуждение екстремизъм, тероризмът и неустойчивостта ще продължат да висят над Сирия, Афганистан, Пакистан и нежните публични връзки в района.

Заплахата от тероризъм от талибани, „ Ал Кайда “ и обвързваните с нея групировки, както и разширението на „ Ислямска страна “ и обвързваните с тях идеологии – продължиха да оказват съществено въздействие в района.
„ Краят “ на халифата на „ Ислямска страна “ беше тържествено разгласен през 2018 година Но джихадистката организация, хвърлила в огъня на джихада Сирия и Ирак, напълно не е мъртва. Това, че през тази година беше погубен нейният водач Абу Бакр ал Багдади не донесе мир в Сирия и Ирак. Какво тъкмо е ситуацията в Североизточна Сирия знаят единствено хората на терен и щабовете на огромните страни. Европейски Съюз показва образно неналичието на единна външна политика и решения на въпроси по сигурността точно в Близкия изток.
Поредицата от покупко-продажби сред Турция, Русия и несъответстващата политика на Съединени американски щати оставят Сирия, и в по-малка степен Ирак, в безпорядък. Да не забравяме, че фамозната победа на Съединени американски щати в Ирак против режима на Саддам Хюсеин остана единствено в съзнанието на Джордж Буш младши. Същото е ситуацията и в Афганистан.
Положението е в циничен кръг – американците се намесват, изтеглят се, само че без да са разрешили спора. И завещават – както и Русия – спящи спорове на идните генерации.
Консервативните религиозни групи – в това число филиали и придвижвания като Мюсюлманското приятелство – и етнически основани организации като тези, основани на кюрдската еднаквост, са подготвени да бъдат по-добри други възможности на слабите държавни управления в района.
Такива групи нормално дават обществени услуги по-добре от страната и тяхната политика е в резонанс с необятната общност, която е по-консервативна и религиозна от политическите и икономическите елити в района.

Слугата на народа стана негов собственик

Април е месец на шегата в България. Оказа се, че хуморът на регулирането на спешните проблеми завладя и Украйна напролет. На 9 април някогашният комедиант Владимир Зеленски беше определен за президент на страната. Главният воин на сериала „ Слуга на народа “ взе властта в свои ръце. Дали? Той сподели, че „ ще направи всичко допустимо за преустановяване на спора с Русия “. Като че ли на срещата на Нормандската четворка, където Зеленски се срещна за първи път лице в лице с съветския президент Владимир Путин, нещата се раздвижват. Но пролетта не е пристигнала и политическата зима си е на мястото.

Главоболията на Тръмп

И за американския президент Доналд Тръмп Новата 2019 година стартира на изток. Севернокорейският стопанин Ким Чен Ун я стартира с новогодишно обръщение, в което сподели, че Северна Корея повече няма да създава, изпитва, употребява или популяризира нуклеарни оръжия. Само че… след това посочи, че в случай че „ огромните му другари “ от Съединени американски щати злоупотребят с търпението му и продължат със глобите, той ще би трябвало да търси други способи за отбрана на страната си. Всъщност резултатът Пхенян:Вашингтон си остана 0:0. Това се видя и на „ супер срещата на върха “ на Ким с Тръмп в Ханой на 7 февруари. Тя мина по сюжета „ Срещнаха се и не се схванаха “. За следващ път. И след това през цялата година режимът на миролюбивия Ким изстрелваше всевъзможни нови военни разработки.
Във вътрешен проект за Тръмп има две съществени събития: завършилото следствие от специфичния прокурор Робърт Мълър на възможното подписване на съглашение от екипа на Тръмп по време на акцията с Русия и процедурата по импийчмънт.

На 22 март Робърт Мълър завърши своя отчет. На него му бяха нужни две години, с цел да завърши следствието си против Тръмп. Мълър не откри, че президентът или неговата акция са влезнали в директен контакт с Русия. Генералният прокурор Уилям Бар обаче бързо добави, че „ не оневинява [Тръмп] “ за възпрепятстване на следствието. Мълър акцентира на 28 март, че не оневинява президента за това, че е попречил правораздаването.
Що се отнася до диалога в жанр „ Ало, Владо… “ с украинския президент Владимир Зеленски, в който Тръмп оказва напън Украйна да проверява неговия евентуален съперник за Белия дом Джо Байдън и неговия наследник, това отвори кутията на процедурата за импийчмънт. Малко преди Коледа Камарата на представителите утвърди обвиняването на Тръмп. Процедурата ще отиде в Сената, където републиканците на Тръмп имат комфортно болшинство. А и го чакат нови избори. Догодина.

Нека силата бъде с … НАТО

В края на годината в Лондон водачите на алианса се събраха за отбелязване 70-та годишнина на пакта. Срещата беше класическо фамилно събиране – всеки със своите лични ползи макар сякаш общата цел. А тя е обща само при определянето на огромните провокации и закани, идващи от Русия и Китай. Но за пътищата, по които би трябвало да се върви за разрешаване на проблемите, единомислието отсъства.
Преди срещата на върха френският президент Еманюел Макрон сложи на алианса диагнозата „ мозъчна гибел “. Вероятно неговото признание беше провокирано от дейностите на Вашингтон по схемата „ Всички са равни, само че ние сме по-равни “, диктувайки с наставнически звук разпоредбите. Европа е движена от национални ползи, което спъва единните дейности на Стария континент. Всъщност ситуацията е като в една сентенция “Знаете ли по какъв начин Израел може да бъде погубен? Оставете евреите без външен зложелател и работата е завършила “. Засега, въпреки и с доста ангажименти, външните врагове на Северноатлантическия пакт са налице, т.е. вероятностите за оцеляване пред алианса са действителни.

България се включи в клуба на отличниците със закупуването „ на зелено “ на американски изтребители Ф-16, довеждайки военния си бюджет до над 3% от Брутният вътрешен продукт. Но това знамение ще е за три дни – следващата година нещата напълно няма да бъдат такива.
Но кой ти гледа…

Светът чу, само че не разбра казаното на СОР25 в Мадрид

Световната климатична среща на Организация на обединените нации в Мадрид СОР25 от 2 до 13 декември извърши безусловно сюжета на поговорката „ Напънала се планината и родила мишка “. Представители на към 200 страни или към 30 000 души, заляха Мадрид. И? Среща като среща. Много тревожни обстоятелства. И никакви решения.
А климатът не се “лекува ” самичък от това, което са му създали хората. /БГНЕС

———-

Обзорният материал е квалифициран от Пламен Йотински, завеждащ „ Международен отдел “ в БГНЕС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР