Правим пресконференцията, защото браншът отива към тежък упадък. Искаме хората

...
Правим пресконференцията, защото браншът отива към тежък упадък. Искаме хората
Коментари Харесай

Протест на фермери и земеделци блокира центъра на София

" Правим конференцията, тъй като браншът отива към тежък крах. Искаме хората да могат да ядат български плодове и зеленчуци и месо, и да пият българско мляко ", сподели Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ).

По думите му шествието и митингът са законни. " За организацията сме разговаряли с Министерство на вътрешните работи. Автобусите ще оставят хората пред земеделското министерство и ще отидат пред някогашния партиен дом. Призоваваме столичният кмет да бъде съпричастен и да дефинират място пред Министерството на земеделието да изчистят колите от синята зона, с цел да могат протестиращите да дойдат ", съобщи Зоров.

Позицията на Димитър Зоров поддържаха Бойко Синапов от Обединени български животновъди; Пенка Христова - Институт на дамите фермери; Иван Чалъков - Съюз на животновъдите в България; Мария Степанчева - Асоциация на биволовъдите в България; Велин Георгиев - Национална асоциация на оранжерийните производители.

Според браншовите организации от поставените преди месец претенции за възстановяване на обстановката в бранша не е изпълнено нищо.

" Основният проблем за огромните ферми е да се изплати неполучената помощ за Украйна ", уточни Зоров. Браншовиците обявиха, че желаят в бюджета за 2024 година да бъдат обезпечени 462 млн. лв., с които да бъдат обезщетени загубите за животновъдите и зеленчукопроизводителите, понасящи следствията от войната в Украйна.

Същевременно министър Вътев разяснява, че е заинтригуван защо става дума, защото индикативният график за разплащанията е качен, прочут е. " За първа година ние нямаме история обратно, с която да съпоставим по какъв начин се случват новите 50 ограничения. Досега бяха 30, а в този момент са 50, е цялата система за разплащане е много по-усложнена и административно, и от позиция на самите стопани като заявки ", изясни той пред публицисти същия ден.

Вътев добави, че доста желае да види пазарните дялове на производителите, които желаят още. " Най-важното е какво произвеждаме за потребителя ", акцентира той.

На въпрос за какво едни и същи пет организации недоволстват и заплашват с митинги, министърът съобщи, че им е споделил всичко, каквото има, и е " време да слязат на земята, да спрат да ламтят, а да си вдигнат продуктивността ". Според него всичко се основава единствено на искане за пари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР