Правилата на УЕФА за минимален брой тренирани на местния футбол

...
Правилата на УЕФА за минимален брой тренирани на местния футбол
Коментари Харесай

Задава ли се втори случай „Босман“ във футбола?

Правилата на УЕФА за най-малък брой тренирани на локалния футбол играчи в тимовете може да опонират на европейското право.

Това гласи на Съда на Европейския съюз (СЕС), което някои незабавно оприличиха със популярния случай „ Босман “ отпреди близо три десетилетия.

Изискването може да нарушава разпоредбите и за конкуренция, и за свободно придвижване на служащите. Това обаче би трябвало да бъде открито от народен съд - в случая белгийски, защото жалбата в Съд на Европейския съюз е подадена от " Роял Антверп ". 
Случаят
УЕФА изисква във футболните клубове да има най-малък брой играчи, тренирани в дадена футболна система. Става дума за футболисти, които са част от футбола във въпросната страна. Белгийската футболна асоциация (URBSFA) приема сходни правила.

И в двата случая разпоредбите дефинират тренирани на национално равнище, въпреки разпоредбите на УЕФА да се отнасят и за играчи, готвени единствено в даден клуб.

Професионален футболист, чието име Съдът не оповестява, и белгийският клуб „ Роял Антверп “, оспорват разпоредбите пред съд в Белгия. Тази институция взема решение да отнесе въпроса до Съда на Европейски Съюз.
Решението
В решението си Съд на Европейския съюз удостоверява, че разпоредбите на УЕФА и URBSFA би трябвало да подхождат на европейското право, защото засягат упражняването на икономическа и професионална действия. Следователно, те би трябвало да съблюдават разпоредбите на конкуренцията и свободите на придвижване.

Що се отнася до разпоредбите на конкуренцията, регламентите на европейската и белгийската федерации за тренирани на локална почва футболисти могат да имат за цел или като резултат ограничението на опцията клубовете да се конкурират между тях посредством привличане на надарени футболисти, без значение къде са тренирани те.

Футболът на високо равнище е бранш, където геният и достиженията играят основна роля. Но работа на народен съд е да дефинира дали разпоредбите лимитират конкуренцията вследствие на самата им цел или поради техните сегашни или евентуални резултати. Но даже в случай че това се окаже по този начин, УЕФА и URBSFA ще имат опцията да потвърдят, че тези правила могат да бъдат оправдани при изискванията, изтъкнати в решението на Съда.

По отношение на свободното придвижване на служащите Съд на Европейския съюз постанови, че въпросните правила могат да породят непряка дискриминация въз основа на поданството против футболисти, идващи от други страни членки на Европейски Съюз. Но и тук остава опцията двете федерации да потвърдят, че все пак тези правила предизвикват привличането и тренирането и че са съразмерни с задачата.
Втори случай „ Босман “?
Това решение може да се трансформира във втори случай „ Босман “, разясняват адвокати и футболни специалисти.

През 1995 година Съдът на Европейски Съюз прекатурна трансферната система в европейския футбол. Тогава магистратите се произнесоха по дело, заведено от белгийския футболист Жан-Марк Босман. Ищецът настояваше най-много, че при приключване на контракта футболистът става свободен сътрудник и клубът, който го е имал, не може да изисква трансферна сума.

По-важно бе какво още провокира това дело. Решението по случая „ Босман “ отстрани рестриктивните мерки за непознатите футболисти в европейските тимове. Играчите от други страни членки на Европейски Съюз към този момент не се смятат за чужденци. Отделно, че състезателите с изтекли контракти станаха напълно " свободни сътрудници ".

А в резултат се стигна до куриозни обстановки. В титулярния състав на „ Интер “, спечелил Шампионската лига през 2010 година, нямаше нито един италианец. В същия интервал „ Бенфика “ игра без португалци, а англичаните в „ Арсенал “ и „ Челси “, да вземем за пример, бяха по-малко от пръстите на едната ръка.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР