Прави се всичко възможно българските земеделски производители да имат устойчиви

...
Прави се всичко възможно българските земеделски производители да имат устойчиви
Коментари Харесай

България ще настоява пред ЕС земеделците да бъдат подпомагани и през 2024 г.

Прави се всичко допустимо българските аграрни производители да имат устойчиви приходи макар сложната пазарна обстановка.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред Консултативния съвет по зърното.

Той напомни, че Европейската комисия актуализира от 250 000 евро на 280 000 евро тавана на подкрепяне по Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна.

Вътев срещна Консултативния съвет и с извършените диалози от последните дни с останалите четири страни членки, наранени от украинския импорт - Румъния, Полша, Унгария и Словакия, които дружно с България ще упорстват още веднъж да има подкрепяне за бранша през 2024 година
 Земеделците получават скоро още пари по помощта поради войната в Украйна
Земеделците получават скоро още пари по помощта поради войната в Украйна

След увеличението на тавана за подпомагането на 280 000 евро

Министър Вътев осведоми Консултативния съвет за прелюдия от 4 декември 2023 година от Украйна режим за издаване на лицензи за експорт за България на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Той акцентира, че на този стадий лицензионният режим е информативен и никой няма желание да се намесва в търговски покупко-продажби сред продавачи и купувачи.

Редовната обмяна на информация сред България и Украйна за придвижването на селскостопански артикули ще продължи. Това е контрактувано на извършена през днешния ден онлайн среща сред Кирил Вътев и украинския му сътрудник Микола Солски.

Министър Вътев уточни, че се работи предпочитано, с цел да бъде омекотен разрешителният режим за достъп до напояване. " Ние сме го сложили като цел номер едно и се надявам да успеем ", разяснява министърът.
 Земеделци, достигнали тавана на помощта поради войната в Украйна, получиха спомагателна помощ
Земеделци, достигнали тавана на помощта поради войната в Украйна, получиха спомагателна помощ

ДФЗ отпусна над 5 млн. лв.

На участниците в съвещанието бяха показани и данни за производството на зърно през тази година. 6 588 680 тона е производството на пшеница от тазгодишната годишна продукция по оперативни данни, при междинен рандеман 543 кг от декар, което е над миналогодишното количество, което по дефинитивни данни е 6 230 431 тона.

Количеството е изцяло задоволително за облекчаване хлебния баланс на страната, при средногодишно ползване от към 1,1 милиона тона пшеница, акцентира Вътев.

Качествените разбори сочат, че има задоволително създадено зърно, което да удовлетвори условията на мелничарския бранш за произвеждане на висококачествени брашна за самун и хлебни произведения.

По отношение на останалите култури, през тази година са създадени и 728 560 тона ечемик, 232 729 тона рапица, 2 248 325 тона царевица и 1 623 214 тона черен маслодаен слънчоглед.

Запасите от зърно, с които страна разполага към 8 декември, са 3 432 457 тона пшеница, 401 435 тона ечемик, 205 522 тона рапица, 1 812 237 тона царевица, 1 504 582 тона черен маслодаен слънчоглед.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР