Практиката го показва – устойчивите дори на най-съвременните медикаменти вируси

...
Практиката го показва – устойчивите дори на най-съвременните медикаменти вируси
Коментари Харесай

10-те суперболести, срещу които медицината все още няма лек

Практиката го демонстрира – устойчивите даже на най-съвременните лекарства вируси и бактерии са не по-малко смъртоносни в сравнение с в миналото са били за хората чумата и холерата.

Въпреки големия прогрес на медицината някои варианти на познати от дълго време микроорганизми към момента не могат да бъдат следени и повлиявани, още по-малко лекувани, написа здрава.bg.

Засега тези „ мутанти “ с лекост преодоляват и най-хубавите „ оръжия “, с които разполагаме и са действителна опасност за живота на човек, без значение в коя част на света се намира. Ако може да бъде направена самобитната ранглиста на най-опасните и публикувани от тях, ето по какъв начин би изглеждала челната десетка.

1. Резистентната туберкулоза

Тази туберкулоза (MDR TB) е устойчива и не се повлиява даже от два от най-успешните другояче лекарства – изониазид и рифампацин. Бактерията е построила този гибелен имунитет от една страна поради хората, които в предишното не са приемали медикаментите си за туберкулоза постоянно или ги спирали преди края на лекуването си. Некачествените лекарства също са отговорни до някаква степен. Каквито и да са аргументите обаче, резултатът е един: бактерията е била подложена на лекуване без да бъде унищожена. Ако (или по-скоро щом) резистентната туберкулоза стане портативна по въздушен път – посредством кашляне и кихане – тя може да се популяризира толкоз елементарно, колкото добре познатата в предишното „ елементарна “ туберкулоза. Резистентната на голям брой лекарства туберкулоза убива най-малко по 150 хиляди души всяка година, настояват от Световната здравна организация (СЗО). Лекарите се пробват да лимитират този брой като подобрят метода, по който пациентите одобряват медикаментите си и държат инфектираните в изолираност.

2. Резистентната Staphylococcus aureus

През последните години смъртните случаи от резистентната на метицилин Staphylococcus aureus (MRSA) се „ съревновават “ с комбинирания брой жертви на СПИН, туберкулоза и хепатит В. Резистентната бактерия може да бъде отчасти следена с обикновени способи за добра хигиена като постоянното миене на ръцете и дезинфекцирането на повърхностите с какъвто и да е вид алкохол, включително алкохолни напитки.

3. Резистентната малария

От 1960 година насам маларията (Plasmodium falciparum) последователно печели борбата с хлорокина – лекарството, което се употребява най-широко за лекуване й. Открити са нови лекарства против малария, само че при тях се следят странични резултати, а и цените им са доста високи. Това излага едни от най-уязвимите групи хора на риск – съгласно СЗО, 781 хиляди от смъртните случаи от малария всяка година са измежду дребните деца. Борбата против комарите, които придвижват паразитите, се реализира с инсектициди и мрежи против комари. Резистентността към медикаментите пък се ръководи като се минимизира потреблението на антималарийни медикаменти при други заболявания – да вземем за пример те към този момент не се ползват при болести като ревматоидния артрит.

4. Резистентната шигела

Шигела (Shigella) е бактерия, която предизвиква към 165 милиона случая на тежка дизентерия и повече от 1 милион смъртни случаи в разрастващите се страни всяка година. Заразяването може да се предотврати с обикновени на пръв взор средства като подобряването на санитацията и хигиената, само че щом един път нападна, шигелата може да е смъртоносна. Бактерията е построила устойчивост към съвсем всички медикаменти, които са подобаващи за най-честите й жертви – децата. Последната вяра за отбрана към този момент е ципрофлоксацинът, само че и той последователно, въпреки и постепенно, губи успеваемостта си. Нужни са нови антибиотици за усилването на позициите ни в битката с тази бактерия.

5. Резистентната гонорея

Бактерията на гонореята е победила пеницилина, тетрациклина и флуорохинолона. Сега е почнала да се постанова и над целафоспорините – последните досега лекарства, които са и евтини, и способни да ни излекуват единствено с една доза. За излъчено по сексуален път заболяване тези фактори са от изключително значение – хората, инфектирани с гонорея, може да са прекомерно небогати, заети или да се усещат неловко, с цел да отидат в клиника повече от един път. Гонореята може да се избегне с потреблението на презерватив, само че разрушаването на устойчивостта към медикаментите е по-сериозното предизвикателство. Изследователи от Япония и Швеция предизвестяват, че „ ерата на нелечимата гонорея може би едвам в този момент стартира “.

6. Streptococcus pneumoniae

Пневмонията в миналото елементарно се е лекувала с пеницилин, само че резистентните варианти са създали лекуването по-трудно и по-скъпо. За благополучие пневмонията е един от дребното сходни „ злодеи “, които попадат в листата със съществуващите против тях сполучливи ваксини. Но даже и с имунизациите в деяние, пневмонията продължава да еволюира. Най-новата ваксина – пневмококовата конюгирана ваксина PCV13, е пусната в продажба от предходната година и защищава от доста от резистентните типове пневмония, само че към момента има няколко рискови варианта, от които не може да ни защищити.

7. Ешерихия коли

Ешерихия коли (Escherichia coli) бе заела медиите напълно скоро. Тя нормално е добър жител на човешките вътрешности, само че, когато става дума за мутирал вариант, може да е съдбовна. Тя освен е добре прочут източник на съществени хранителни натравяния, само че е и съществена причина за инфекциите на уринарния тракт. Подобни инфекции може и да не са смъртоносни, само че лекуването им не е на ниска цена или елементарно. Резистентните варианти на ешерихия коли съгласно статистиката се появяват най-много в разрастващите се страни, където антибиотиците без рецепта са елементарно налични. Но последният прочут случай, когато мутирал вариант бе открит в Европа, демонстрира, че тази наклонност не е стопроцентова. Бактерията може да се управлява с по-добра болнична хигиена, само че ограничението на използването на антибиотици е решението в дълготраен проект.

8. Резистентната бактерия Enterococcus

Това е още една чревна бактерия, която е опасност изключително за пациентите в болница, тежко болните хора и тези с отслабена имунна система. Надмощието на резистентната над много съвременен антибиотик като ванкомицина бактерия е изключително плашещо, тъй като може да споделя своите гени с резистентната на метилицин стрептококова бактерия и по този метод може да се роди нов супервирус.

9. Резистентната Klebsiella pneumoniae

Тази вариация на пневмония е същински палач – инфекцията е съдбовна при към половината от случаите и към този момент не може да се лекува даже с новия антибиотик карбапанем. Което е още по-лошо, бактерията е мъчно откриваема и лечима – налични са единствено две медикаменти, които още се доразработват. Това я трансформира в идната евентуална зараза, която ще се популяризира сходно на стрептококовата.

10. Pseudomonas aeruginosa

Тази бактерия живее главно в лечебните заведения и е мъчно да бъде изцяло отстранена от там. Често образува биофилм – перманентна плака върху болничното съоръжение, където не се демонстрира – до момента в който не срещне съществено болен човек. Тогава се развива в органите, които към този момент са наранени от главното заболяване, и способства за зараза, смъртоносна в над 50% от случаите. Досега P. aeruginosa не е съумяла да си построи устойчивост към някои медикаменти сходно на другите изброени нагоре патогени, само че има притеснителната дарба да разпростира няколко имунитета едновременно. Това я трансформира в сериозна опасност, която би трябвало да бъде държана под око.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР