Позорните кадри от 6 януари 2021 година бяха просто прелюдия:

...
Позорните кадри от 6 януари 2021 година бяха просто прелюдия:
Коментари Харесай

Позорът от 6 януари: когато САЩ бяха на косъм от кървав преврат


Позорните фрагменти от 6 януари 2021 година бяха просто въведения: Съединени американски щати се трансформират в страна, в която човек би трябвало да се готви за най-лошото. Коментар от Инес Пол:

Щурмът на Капитолия на 6 януари 2021 година

Всъщност трябваше да го чакаме. Защото още преди изборните секции в Съединени американски щати да отворят порти за президентския избор, тогавашният президент Доналд Тръмп съобщи, че може да има единствено една причина да не бъде избран отново: в случай че резултатите бъдат фалшифицирани. Което означаваше, че той и неговите милиони последователи няма да одобряват изборно проваляне.

На ръба на държавен прелом

Но Тръмп изгуби. И. Кадрите от този взлом още тогава потресоха целия свят. Но едвам от няколко седмици знаем, че в оня 6 януари Съединените американски щати са се намирали на ръба на държавен прелом.

Ако не беше бързата реакция на неколцина чиновници, в постройката на Народното събрание щеше да настъпи кървава баня, а вицепрезидентът можеше да се елементарни с живота си - единствено тъй като се подчиняваше на демократичните правила, а не на заповедите на президента. Беше на косъм.

6 януари 2021 година: последователи на Доналд Тръмп в Капитолия
Редакцията предлага
Но вместо да послужи като алена лампа за всички демократични сили, без значение от партийната им принадлежност, този съвсем прелом се трансформира просто в следващия аксесоар в деструктивния политически театър в Съединени американски щати. Републиканците и до ден-днешен се пробват да попречат на следствието на тогавашните събития. Вместо да се вразумят и да се завърнат на терена на почтената политическа битка, където преобладават безапелационните причини, обстоятелствата и уважението към непознатото мнение, враждуващите страни се окопаха още по-надълбоко в своите траншеи.

Още от първия ден на Джо Байдън като президент републиканците започнаха да се готвят за идната предизборна борба. В същото време ръководещите демократи са затънали във вътрешнопартийни междуособици. А за политически цели се злоупотребява даже със смъртоносната пандемична рецесия. Републиканците издигат трудности пред значими държавни помощи, тъй като не желаят администрацията на Байдън да си написа червени точки преди идната предизборна акция.

Най-опасното

Но най-опасно от всичко е. Към това се прибавят разнообразни други ограничавания, които в сърцевината си целят едно и също: да попречат на евентуалните гласоподаватели на Демократическата партия да дадат своя глас.

Съединените щати с съображение се гордееха с достиженията на своето придвижване за цивилен права. Да, тази страна не е идеална, само че до момента най-малко изглеждаше, че всеобщото изборно право е изляло постоянни основи за демокрацията.

Само дето към този момент не наподобява по този начин. В една страна, където разпоредбите на играта в обществените мрежи разрешават на расисти и теоретици на заговора да влияят върху политическия климат доста по-сериозно, в сравнение с настоящият президент, човек би трябвало да се готви за най-лошото. И сега като че ли никой не знае по какъв начин да бъдат озаптени популистите, които са подготвени да съборят цялата система, с цел да си подсигурят трайно властта.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия със фотоси от щурма на Капитолия:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР