Познавам Альона покрай битието си на музикант... Миналото лято бях на

...
Познавам Альона покрай битието си на музикант...
Миналото лято бях на
Коментари Харесай

Това не е нашата война. Това е войната на Путин |

Познавам Альона около битието си на музикант...

Миналото лято бях на турне с оркестъра на Симфониета Враца. Свирихме в най-малко 12 града, а аз имах достойнството да извършвам партиите на пианото в една стратегия, отдадена на оперната музика.

Там се срещнах с Альона. Тя е част от задграничните попълнения на оркестъра и е един от неговите концертмайстори.

Излишно е да ви споделям, че тя е отличен музикант, артикул на най-хубавото от съветската школа.

Альона е родена в Русия, само че напълно дребна се реалокира със фамилията си в град Алшута (Крим, Украйна). Освен руски Альона приказва и украински език. 15-годишна постъпва в музикалното учебно заведение " П. И. Чайковски " в Симферопол. Две години по-късно се реалокира в Москва, където учи в колежа " Скрябин ", а по-късно продължава образованието си в Държавната класическа академия " Майонид ".

Альона свири камерна и симфонична музика, част е от оркестърът на радио " Орфей ", а от 2018 има и собствен, в който приказва за класическа музика и демонстрира тънкостите на свиренето на цигулка.



Видео каналът на Альона Чехова

През 2020 тя стартира на изпитателен период в оркестър Симфониета Враца. Следва спиране поради първата вълна на Коронавирус, само че от 2021 година тя към този момент е в непрекъснатия състав на оркестъра и даже е един от неговите концертмайстори.

Когато Путин стартира своята военна интервенция в Украйна, видях реакцията на Альона. На стената си тя бе написала, че я е позор от тази война. И незабавно взех решение да поговоря с нея. Един диалог за войната, за мира, за изкуството и за митинга. И за това какво тъкмо се случва в Русия и желаят ли руснаците тази война.

Альона, прочетох реакцията на Борис Гребеншчиков (фронтмен на една от най-известните съветски групи - " Аквариум " - бел. авт.), който сподели, че тази война е позор за Русия. Сещам се за една негова ария, може би отдадена точно на родината му, в която той пееше - " Ако искаш врагове, кой би могъл да ти попречи да ги имаш ". Какво мисли един музикант за протичащото се в Украйна? Видях реакциите ти във фейсбук, там ти написа, че не искаш война и че те е позор...

Най-напред желая да кажа, че за войната няма никакво опрощение. Аз персонално не желая тази война. Няма нужда от нея, нас никой не ни е нападал. В 21 век да гледаме оръжия...Не знам даже по какъв начин да се изразя. Срамно е, за мен като съветски жител това е срам.

Ние не желаеме тази война. Аз не познавам един човек от моето обграждане, от моите другари и сътрудници, от моите родственици, който да я желае. Аз имам родственици в Украйна. Никога не съм усещала да съществуват проблеми...

Проблеми, които да доведат до война.

Всъщност руснаците и украинците са близки нации. У доста украинци има родственици руснаци. И противоположното. Ходехме си на посетители и в никакъв случай не е имало никакви проблеми.

Украйна е самостоятелна страна в последна сметка... Не знам, доста съм възмутена. Даже ми е болно да приказвам и не мога да си събера мислите.

Альона, допускам, че ти непрекъснато си в връзка с твоите близки. Какво споделят те в този миг?

Чух се през вчерашния ден с братовчедка си. Тя живее в Запорожие. Казва, че непрекъснато се чуват изстрели, хората не са спокойни, пред банкоматите има опашки. Магазините ту затварят, ту отварят - отиват едвам заредят хората с храни и затварят. Всички са доста изнервени. Представете си - непрекъснато летят изтребители - съветски, украински... Разбира се, украинците се пазят. И тук желая да кажа нещо. Това, че се пазят е вярно. Когато някой нахлуе в дома ви, би трябвало да се отбраните. само че в Русия сега се случва провал в стопанската система. Истински провал. Например всичките мои съветски банкови карти към този момент не работят...

Альона, от известно време живееш и работиш тук, в България. А България пък е част от Европейски Съюз и от НАТО - т.е. в другия лагер, " противниковия " по този начин да се каже. След последните събития смяташ ли, че този лагер се оказа слаб и не можа да предотврати войната?

Не разбирам доста от политика. Разбира се, следя и проследявам всичко и ми се коства, че в тази ситуация Европа се изплаши да не провокира Трета международна война. И по тази причина поддръжката за Украйна се състои най-вече в наказания. Мисля, че въпреки всичко политиката на Европа е вярна и се надявам тя да помогне на Украйна...

Как съгласно теб хората в България възприемат всичко? Твоите сътрудници в оркестъра да вземем за пример...

Вчера изпитвах възприятие на позор. Аз съм рускиня. Продукт съм на съветската просвета - тази страна ме е възпитала, тя ми е дала обучение, преподаваха ми прелестни педагози, преподаватели. А идва моментът, в който излизам и си споделям - в този момент целият свят ме гледа с упрек. 

Вчера водех оркестъра - бях концертмайстор. В началото на генералната подготовка се обърнах към всички сътрудници музиканти. Програмата беше следната - Рахманинов, Бенджамин Бритън и Хайдн. Творчеството на Рахманинов и Бритън е искрено антивоенно. Особено това на Бритън (особено неговият " Военен реквием ", написан по каноничния латински текст и стихове от британския стихотворец Уилфред Оуен, умрял на 25-годишна възраст на фронта по време на Първата международна война - бел. авт.). Аз доста обичам Бритън и неговата извънредно мощна антивоенна устременост. И се обърнах към сътрудниците си. Казах им, че музиката на Бритън е ориентирана против войната, против жестокостта. И че персонално аз считам да изсвирвам довечера против войната и против жестокостта. И споделих още, че в случай че желаят, сътрудниците могат да се причислят към мен и да свирим всички против войната. Тогава целият оркестър съобщи поддръжката си за моята концепция. и ние свирихме против войната.

Искам единствено да отбележа, че в оркестъра имаш сътрудник, който е американец. Това е повече от алегорично...  (един от тромпетистите на оркестъра на Симфониета Враца е американец - бел. авт.)

Знаеш ли, в оркестъра имам доста другари, само че измежду най-близките ми е точно сътрудника от Съединени американски щати. Той ме поддържа, прелестен човек е и в никакъв случай не е имало проблем. Вчера приказвах с приятелите си и им споделях, че ме е позор от това, което се случва. И всички ми споделиха, че в действителност изпитват почитание към съветската просвета и музика.

Альона, през вчерашния ден наблюдавахме сякаш невиждана акция в израз на митинг от страна на доста съветски интелектуалци и звезди. Юрий Шевчук, Борис Гребеншчиков, Ксения Рапопорт, Валерий Меладзе, носителят на Нобелова премия Дмитрий Муратов и още мнозина обявиха, че са възмутени от военните дейности на кремълската върхушка. Видяхме и фрагменти с протестиращи руснаци. Какво споделят твоите близки за това?

Когато описвам на хората в Европа какво става у нас, изключително тези, които са по-млади, се учудват. Вчера да вземем за пример се случи същото, което се случва при всички манифестации в Русия. При нас не е добре да се вършат каквито и да е манифестации. Даже мирни. Те постоянно са неразрешени. Познавам този развой чудесно, тъй като сестра ми е част от опозицията в Русия. Тя е деятел на гражданска организация. Днес тя е била на дело, защитавала е човек, който през вчерашния ден е бил задържан от полицията на напълно кротичък митинг. И макар отличната отбрана на задържания, са му дали 25 дни в ареста. 25 дни поради това, че е излязъл да съобщи гражданската си позиция.

Според теб бяха ли огромни митингите?

Всъщност почтено казано чаках да са по-големи. Но истината е, че те не са толкоз огромни поради това, че ние се опасяваме. Вие не можете да си визиите какво се случва в Русия. Ето, да вземем за пример аз пребивавам в България и мога да се изричам свободно. Никой няма да пристигна при мен. Но в случай че сега се намирах в родината си, щях да имам големи проблеми. Познавам хора, които имат и сега огромни проблеми. Започнаха да ги съдят за " екстремизъм ", за " тероризъм ". Тоест - инакомислещите, другомислещите у нас ги преследват. Въпреки това обаче сестра ми продължава да е в съпротива и да не мълчи... И аз знам, че това е доста рисково за нея и се безпокоя.

Альона, кажи ми по какъв начин виждаш събитията в близкото бъдеще? Какво ще се случи? Защото е повече от ясно, че светът към този момент не е същият.

Сигурна съм в едно. Не би трябвало да мълчим. Трябва да приказваме. Трябва да протестираме. Затова доста се зарадвах на поканата ти за изявление - това значи, че повече хора ще чуят това, което желая да кажа.

Не знам какво ще стане с Украйна. В моите очи президентът Зеленски е доста непосредствен човек. Знам, че всичко стартира, когато се случи референдумът в Крим, където нещата не бяха направени вярно. Казвам го, въпреки, че самата аз съм от Крим и че цялото ми детство мина в Крим.

Знаеш ли, в действителност ми е тъжно, че през днешния ден не приказваме за музиката, която правиш, за премиите, които си спечелила. Ние с теб бяхме един до друг предишното лято и свирихме на едно цяло турне, само че през днешния ден не разискваме музиката, а си приказваме за бомби и политика... Много ми се желае да приключим това изявление с нещо значимо. Искам да те попитам - желаят ли руснаците тази война?

Категорично не. Това не е война на съветския народ. Това е война на Путин. Аз не мога да схвана този човек. Той ми наподобява несъответстващ. Но поради тази война в този момент младежи отиват на фронта. И умират. При това и от двете страни. И това е в действителност извънредно. Това не е тяхната война. Това не е нашата война. И ние не я желаеме.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР